Започва производство на хлорохин в България, ще го има и в аптеките

0
1399

Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани. Очаква се около Великден да има произведени 5000 опаковки хидроксихлорохин. Новината за производството на лекарствата потвърди пред “24 часа” биотехнологът и един от основателите на “Чайкафарма” Тони Веков.

Към момента започва само производството на хидроксихлорохин, а на по-късен етап ще започне и на хлорохин. Причината е, че в световен мащаб има дефицит и трудно се набавят от маски до лекарствени субстанции. Към момента България е подписала договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин с Китай, Тайван и Индия, но няма гаранция, че ще бъдат спазени сроковете за доставка. Тъй като лекарствата не са разрешени за употреба в България, веднага щом хидроксихлорохинът бъде произведен, той ще бъде предоставен само на болниците, за да могат да лекуват болни от коронавирус.

Фармацевтичната компания обаче е подала заявление до агенцията по лекарствата за регистриране и разрешение за употреба на медикаментите. Оттам уверили, че след около месец двата медикамента ще бъдат разрешени. Това ще позволи продажбата им и в аптеките, но само с рецепта. Така с тях ще могат да се снабдяват и болните от ревматоиден артрит и лупус. Това са двете основни болести наред с маларията, за които се ползват хлорохиновите медикаменти. Едва след като клиничните изследвания в световен мащаб за ефекта на медикаментите върху лечението на коронавирус приключат и бъдат одобрени, тогава ще им се добави и тази характеристика. По-рано днес проф. Иво Петров обяви, че антипаразитното лекарство “Ивермектин”, ползвано за лечение на краста, също помага при болните от коронавирус. Специалистът се позовава на проучване на австралийски учени.

© Actualno.com