“КРАЛСКИ КОНЦЕРТ В БАЛЧИК”

0
306

 

Кралският камерен оркестър и Кралският хор под диригентството на маестро Разван Апетрей изнесоха  концерт в Каменната зала на Двореца в Балчик на 27 май в рамките на проекта “Кралски концерт в Балчик”, организиран от Румънския културен институт. Събитието включваше и прожекция на документалния филм “Мария – сърцето на Румъния”, режисиран от Тревър Путс.

В програмата бяха изпълнени произведения на В. А. Моцарт, Антонио Вивалди, Бела Барток, Едуард Хюбш, Петър Льондев, Томас Морли, Тудор Флондор, Симеон Никулеску и Георге Данга. По покана на Кралския хор,  балчишкият смесен хор “Черноморски звуци” от Балчик изпълни произведения от традиционния български репертоар.

Слова поднесоха Н. Пр. г-жа Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Република България, директорът на ДКИ “Двореца” Жени Михайлова и президентът на Румънския културен институт Ливиу Джикман.

Проектът се организира от Румънския културен институт чрез отдел “Исторически общности” на Главна дирекция “Представителства в чужбина и исторически общности”, в партньорство с Посолството на Румъния в България и ДКИ –  Културен център “Двореца” в Балчик, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.