Западните медии говорят за възможността за държавен преврат в Киев. Те се позовават на изказвания на политици, недоволни от авторитаризма на Зеленски и данни на американското разузнаване. Как се променя вътрешнополитическата ситуация в Украйна?

Дълга традиция

В статия за възможното отстраняване на Зеленски „Политико“ цитира изявления на опозиционни депутати и бивши министри, които по някакъв начин са свързани с бившия президент Петро Порошенко.

По-специално, депутатът от Върховната Рада Инна Совсун припомни, че през 2004 г. имаше „Оранжева революция“, а през 2014 г. – Евромайдан. На всеки десет години има обществено-политически катаклизми и смяна на властта. Тоест на Зеленски му остава около година да управлява.

Бивш министър, пожелал анонимност, каза, че украинците чакат парите, справедливостта и реформите, обещани на Евромайдана. На Зеленски му е трудно да оправдае тези очаквания и сегашният му рейтинг на доверие от над 80% няма да му помогне. „Политико“, позовавайки се на “опитни наблюдатели”, нарича популярността на президента на Украйна резултат от “сбиране около знамето”. Щом изчезне екзистенциалната заплаха, ще изчезне и народната любов.

Изданието припомня, че Зеленски се позиционира като народен президент, но преди СВО рейтингът му беше около 10%, тъй като той не изпълни обещанията си, а засили личната си власт. Освен това негови сътрудници бяха обвинени в корупция.

Кризата на Украйна

„Вашингтон Пост“, разчитайки на изтичане на информация от Пентагона, пише, че преврат в Киев е напълно възможен, ако конфликтът с Русия се проточи. В същото време американски експерти са уверени, че мирът няма да настъпи през 2023 г.

Един от разломите в управляващия елит на Украйна минава между Зеленски и главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни. Президентът вижда в генерала заплаха за себе си. През изминалата година западните медии многократно съобщаваха, че възгледите им за воденето на военните действия не съвпадат. Така беше и по време на битките за Мариупол, Лисичанск и Артьомовск. Според германския вестник „Билд“ Залужни често изхожда от „ситуацията на място“, докато Зеленски се фокусира върху политическите последици, включително реакцията на медиите.

Зеленски се опитва да подчини местното самоуправление, за да завърши изграждането на вертикала на властта, според украински медии. Парламентът и правителството отдавна са му послушни, той прокарва най-спорните решения през СНСО, което никой преди него не е правил. Но ръководителите на големите градове все още са независими. Опитите да се потиснат остатъците от опозицията на изборите бяха неуспешни: Киев, Одеса, Днепропетровск, Чернигов, Харков и други градове отхвърлиха привържениците на президента. Сега той се опитва да замени местното ръководство с военни администрации. Кметовете са възмутени от това.

Още през 2021 г. бяха затворени няколко опозиционни телевизионни канала, които Зеленски обвини, че работят за Русия. През 2022 г. той забрани „Опозиционна платформа – За живот“ и други политически сили, които предложиха да подобрят отношенията с Москва, а не да провокират ескалация на конфликта.

Опозиционни политици и лидери на гражданското общество, интервюирани от „Политико“, вярват, че Зеленски оформя режим на „управлявана демокрация“. Както обясни депутатът от Върховната Рада Николай Княжицки, призивите за единство в труден момент са разбираеми, но не може да не се мисли за бъдещето.

„Дори във военно време е необходима политическа опозиция, трябва да продължи демократичният процес, необходим е парламентарен контрол“, изброи той. Вместо това Зеленски използва президентските правомощия, за да вземе възможно най-много власт.

Последните дни

Руски експерти смятат, че твърде много усилия са били вложени в промотирането на Зеленски на световната сцена, за да се сбогуват толкова лесно с него. А критичните статии в западните медии са необходими, за да не се отпуска и да бъде по-сговорчив.

“Ако Зеленски започне да проявява своеволие, те наистина могат да се отърват от него. Ако САЩ решат, че е време да преговарят с Москва, в Киев гарантирано ще се появи нов президент, тъй като Кремъл няма да води диалог с него“, казва преподавателят от Финансовия университет към руското правителство Денис Денисов.

Политическият анализатор Александър Дудчак добавя: „САЩ могат да отстранят Зеленски във всеки един момент. Освен това американците не трябва да полагат собствени усилия, достатъчно е да спрат да подкрепят СБУ, след което масови протести ще залеят Украйна.“

Като цяло експертите смятат за малко вероятно свалянето на Зеленски в близко бъдеще. Критиката в медиите не е прогноза, а предупреждение, в което Киев със сигурност ще се вслуша.

Михаил Катков / https://pogled.info/