КПКОНПИ: Има данни за корупция в МЗ при купуването на тестове за учениците

0
445
Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми

Антикорупционната комисия е изпратила на прокуратурата всички материали, свързани с процедурите за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления. Това съобщиха от КПКОНПИ, цитирани от БТА.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор,

след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването, съобщават от КПКОНПИ.

От комисията припомнят, че проверката е започнала на 9 декември миналата година

от служители на дирекция “Противодействие на корупцията” по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители.

Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването

и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и от началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Анткорупционната комисия проверява процедурата по доставка на бързи антигенни тестове за ученици

Източник: БТА