Бойко Рашков е на разпит днес заради “Хемус”

0
468

Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата ще призове министъра на вътрешните работи като свидетел по разследването за строежа на магистралата

Вътрешният министър Бойко Рашков е призован за разпит в Софийската градска прокуратура по делото “Хемус” за днес от 14 ч., съобщи NOVA.

Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата ще призове министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като свидетел по разследването за строежа на магистрала “Хемус”. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Причината за искания разпит е интервю пред БНТ на Рашков от 23 декември, в което той заявява, че знае къде са отишли парите за строежа на магистралата.

От думите на Петрова стана ясно, че освен за пране на пари, прокуратурата наблюдава и още едно разследване – за данъчно престъпление. Тя обясни, че вероятно това е предикатното престъпление. От държавното обвинения посочиха още, че до този момент от МВР не са предоставили никакви данни за движението на парите. Ето защо прокуратурата се надява известните на Бойко Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства по делото.

Разследва се още дейността на редица физически и юридически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на парите от първоначалното търговско дружество, получател на средствата, през посредниците от т. нар. “фирми бушони”, до възможните крайни получатели, обясни още прокурор Петрова.

Тя припомни, че обвиняемият Борислав Колев на няколко пъти е отказал да даде обяснения пред органите на МВР, а по време на разпита пред наблюдаващите прокурори е изразил съмнения относно работата на служителите на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. Едва на 21 декември, при разпит, обвиняемият е дал обяснения, посочвайки данни за конкретни физически лица, търговски дружества и места, имащи отношение към евентуално извършеното престъпление.

“В рамките на разпита си обвиняемият поиска прекратяване на досъдебното производство срещу него, като изрично заяви, че не се признава за виновен”, каза още тя.

От своя страна заместник-градският прокурор Иво Илиев допълни, че вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по законовия ред, а неговата информация би могла да доведе до повдигане на обвинения към по-широк кръг лица.

Източник: nova.bg БТА