Контактните лица на 31-годишния мъж, заразен с коронавирус са с отрицателни резултати

0
783

 

Всички контактни лица на 31-годишния жител на Добрич, за който информирахме, че е с положителна проба за COVID-19, са с отрицателни резултати. Той самият е в добро общо състояние.

Областният управител и председател на Областния координационен щаб Красимир Кирилов отправя следния апел: „Във връзка с тиражирани от медиите в Добрич слухове за заболели от COVID-19 граждани, апелирам да не се всява излишно напрежение и паника сред населението с публикуване на информация, която не е потвърдена по официалния ред. В качеството си на председател на Областния координационен щаб и областен управител на област Добрич заявявам категорично, че няма да допусна, и при необходимост, ще потърся отговорност за разпространяване на слухове, които водят до стрес и напрежение в обществото. Информация относно всеки един потвърден случай на заразен с коронавирус се подава след като лабораториите, в които се правят изследванията на взетите проби от пациенти, бъдат качени в създадената Единна информационна система. Информация своевременно се подава към всички медии на територията на област Добрич за регистрираните в областта положителни случаи.

В този труден момент не е необходимо да се търси сензация. Надпреварата от страна на медиите кой да бъде пръв в оповестяване на „новината“ не води до информираност на обществото. Не на последно място припомням, че здравословното състояние на всеки един гражданин, съгласно Закона за здравето, е лична информация и не е обект на публично достояние“.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ДОБРИЧ

 БЕЛ. НДТ: От уважение към институциите в Добричка област, на което са ни учили от предучилищна възраст, до завършването на  висшето си образование и дългогодишна работа в различни медии, се стараем да пазим авторитета им. Дори когато имаме безспорни доказателства. В същото време сме обезпокоени, че отскоро от тях изтича конкретна информация, целенасочена към определени медии, което буди съмнения, че някои хора в тези институции работят по някакъв си партиен принцип или срещу заплащане, а може би и по симпатии или нещо друго. Това се отнася и до изключително важните информации за заразените с коронавирус в Добричка област. Надяваме се, че тази практика по някакъв начин ще бъде спряна, за да можем спокойно да вършим работата си като медии, изчаквайки официалната информация. Като утвърдена медия не търсим сензации, тъй като в този кризисен момент те не носят дори допълнителни приходи и тиражи. Но твърдо отстояваме правото си да не изтича “случайно” информация от институциите в Добричка област, а и тя да бъде поднасяна навреме и справедливо, за да не се обръща внимание на слухове, колкото и достоверни понякога да са те.

Димитър ДУКОВ