Караянчева обвини Радев за всяване на недоверие към изборите.Той: Цветанов предупреди за манипулации

“Този опит да се отрече един вот, който още не е проведен, е опасно. Изборите в България не се правят от ГЕРБ, а от институциите, подчерта председателят на парламента.

От доверието зависи легитимността на следващия парламент. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ.

“Трябва да се повиши доверието в предстоящите избори, това изисква диалог и консенсус. Присъствието ви тук, като управляваща партия, е изключително важно. Добре дошли! Това ще гарантира вота и здравето на българските граждани”, обърна се Румен Радев към председателя на НС Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и останалите представители на ГЕРБ.

В отговор на това председателят на парламента Цвета Караянчева остро реагира на държавния глава и го обвини за всяване на недоверие към изборния процес. “Този опит да се отрече един вот, който още не е проведен, е опасно. Изборите в България не се правят от ГЕРБ, а от институциите”, подчерта тя.

РАДЕВ ВАДИ ЦВЕТАНОВ СРЕЩУ ГЕРБ

“Г-н Цветанов обаче каза, че такива манипулации съществуват и не знам какво е имал предвид, но каза, че съществуват”, отговори Радев, цитирайки Цветанов, който поиска ротация на шефовете на МВР и настоя за това, явно изхождайки от своя опит.

Въпреки големите си различия с президента от ГЕРБ се отзоваха на поканата му за консултации относно подготовката за провеждане на избори по време на COVID-19. Управляващата партия изпрати при Румен Радев няколко свои представители, сред които председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Срещата започна малко точно в 9.30 ч.

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА С ТЕЖКА КРИТИКА КЪМ ПРЕЗИДЕНТА

Още в началото Цвета Караянчева отправи критика към президентството, че участва в говоренето, че изборният процес може да бъде опорочен.

“В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че изборите ще бъдат манипулирани… Внушенията, че правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, бие по авторитета на институциите. Господин президент, и вие участвате в това”, каза гвено председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Според нея Радев кани на консултации партии без шанс да влязат в парламента, които още от сега обявяват, че изборите са нечестни, което е внушения.

Има координирано усилие за подкопаване доверието на избирателния процес”, категорична бе Караянчева.

“Апелирам за по-спокойно говорене. Опитите да се оспорват резултатите от избори, които не са проведени, са опасни”, каза още Цвета Караянчева. Тя допълни още: “Вижте какво стана в САЩ”.

Председателят на парламента обяви, че ГЕРБ е печелила три път парламентарни избори без да ги организира. Тя уточни, че не партията прави изборите, а институциите, които си взаимодействат една с друга.

Цвета Караянчева не е съгласна и с това, че Румен Радев кани партии, които досега не са явявали на избори и не разбират изборния процес. Междувременно тя защити и легитимността на сегашното Народно събрание. Както е известно, президентът от началото критикува 44-ия парламент.

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЪЩО НАПАДА

Президентът бе категоричен, че той не дели партиите на системни и на такива, който сега прохождат. “Все някога и вие сте били на избори за първи път”, каза той, обръщайки се към Караянчева.

“Когато казвам легитимност, то аз винаги имам предвид следващия парламент. Защото иначе можем да поставим България в една много нестабилна ситуация. Това няма да е добре за страната ни. Трябва да изберем следващо правителство с възможно най-много гласове”, категоричен бе държавният глава.

ДАРИТКОВА СРЕЩУ РАДЕВ ЗАРАДИ ВРЪЗКИТЕ МУ С ЦВЕТАНОВ

Аз смятам, че трябва да се концентрираме около здравната сигурност. Това е, което може да възпрепятства карантинираните граждани да осъществят вота си. В този аспект най-полезна беше вашата комуникация със здравните власти, защото те са компетентните. Това заяви Даниела Дариткова на консултациите при президента Румен Радев.

Тя уточни: „Важно е да се познават законите в страната, включително ИК. Екзотични идеи за промяна в ИК непосредствено преди изборите са лоша идея.“.

Дариткова каза, че има готов законопроект за извънредната епидемична обстановка, с който се предвижда възможност карантинираните да гласуват в подвижни секции. Тя поясни, че така се дава възможност на ЦИК да предприеме мерки, с които да гарантира здравето на участниците в изборния процес. С това председателят на парламентарната група на ГЕРБ изрази намерението на властта да гарантира здравна сигурност на изборния процес.

Дариткова сподели, че има законопроект за гласуване на лицата, поставени под карантина или настанени в болница
Тя заяви, че не се предвиждат други промени в ИК.

Дариткова подчерта, че ГЕРБ и Цветан Цветанов са политически противници към този момент и ако той има забележки към изборния процес, би трябвало да ги сподели пред президента.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ СРЕЩУ ГЛАСУВАНЕТО ПО ПОЩАТА

Според вицепремиера Томислав Дончев нито гласуването по пощата, нито дистанционното гласуване могат да бъдат организирани за два месеца. По думите му това ще доведе до най-лошия вариант – да няма доверие в изборния процес. Като авантюри той определи и идеите за гласуване от колата и на открито.

“Да сблъскаме 60 или 70 хил. души изборна администрация с вируса, като вкараме карантинираните да гласуват в часови пояс в секциите, е опасно. Изборните администрации могат да се справят с мобилни секции. Една от тях може да обслужва от 35 до 50 адреса”, обяви Томислав Дончев.

ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ – ЧАКАЙТЕ УКАЗ

Дончев настоя Радев час по-скоро да обяви датата на изборите. Радев прие призива на ГЕРБ скоро да издаде указ с датата на изборите. “Независимо дали има промяна или не, приемам вашия призив и възможно най-скоро това ще се случи”, каза държавният глава.

Въпреки че още преди Нова година Румен Радев лансира 28 март за провеждане на вота, днес все повече се смята, че тази дата ще бъде изместена за април. Някои анализатори дори очакват изборите да са по-напред във времето през май. Основната причина би била успокояване на обстановката с разпространението на коронавируса.

РАДЕВ: МЕДИИТЕ – ВЪН, ГЕРБ: НЕ, МЕДИИТЕ С НАС

Десет минути преди обявения краен час на срещата президентът поиска медиите да излязат от залата. “Не, нека да останат, ние няма какво да крием”, настоя Цвета Караянчева.

Между президента Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се разгорещи медиен диалог за датата на изборите и провежданите консултации. Социалният министър Деница Сачева пък обяви, че Радев провежда консултации с особен вид, включително с партии, които са в процес на заличаване. По думите ѝ не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти.

Това е поредният кръг консултации на “Дондуков” 2, които Радев инициира. Най-напред той поиска среща със здравния министър и Националния оперативен щаб за COVID-19. Разговаря и с други експерти в областта на науката. Проведоха се срещи и с извънпарламентарните партии, за да се види и тяхната нагласа за предстоящите парламентарни избори. Президентът разговаря и с Централната избирателна комисия (ЦИК).

Нинова пред Радев: Да разсеем едно внушение – ние не воюваме с президента! Той: Нямаме раздор с БСП!

Трябва да има доверие в изборния проес и устойчиво правителство след изборите, заяви държавният глава, приветствайки представителите на БСП.

Започнаха консултациите на президента Радев с БСП за провеждането на избори, които да гарантират правото на глас и здравето на българските граждани.

Трябва да има доверие в изборния проес и устойчиво правителство след изборите, заяви държавният глава, приветствайки представителите на БСП.

И даде думата на лидера на партията Корнелия Нинова да изложи своите предложения.

НИНОВА: НЕ ВОЮВАМЕ С ПРЕЗИДЕНТА

РАДЕВ: ИЗБРАНИ СМЕ ОТ БСП, НЕ ГО ЗАБРАВЯМЕ

“Преди да говорим искам обаче искам да разсеем едно внушение, г-н президент. Ние не воюваме с президента и с президентската институция. И нека да затворим тази тема, искам да чуя и Вашето мнение”, обърна се изненадващо Нинова към Радев.

“Никога не сме давали повод с г-жа Йотова да имаме раздор с БСП. Ние като президентска двойка сме подкрепени от БСП и където ходим в страната биваме посрещани радушно от социалистите. Ние сме издигнати от БСП и сме поели ангажимент да представляваме тези хора и техните желания за по-успешна България. И никога с г-жа Йотова не сме отстъпвали от тази позиция. Искам БСП да се изгражда като силна позиция, от кято България има нужда, за да не залинее демокрацията, отговори президентът и даде думата на Йотова.

“Аз не съм забравила откъде съм тръгнала и нямам намерение да се отказвам от тази позиция”, отговори вицепрезидентът Илияна Йотова.

Нинова им благодари и заяви, че е имала няколко цели – да се повиши избирателната активност, премахване на порочния модел на управление и да има естни избори, което е и цел на Радев. Според нея машинният вот е гарант за честни избори.

БСП ПРОТИВ ГЛАСУВАНЕ В ДВА ДНИ

От БСП дори предлагат създаването на многомандатен район в чужбина. За гласуването по пошата Нинова подчерта, че за това е необходимо активна регистрация. Лидерът на БСП е против гласуването в два дни. От БСП искат да се увеличи заплащането на членовете на СИК.

Нинова изрази притеснение, че политическите партии, които декларират готовност а участие във вота, закъсняват с представянето на програмите си и идеите си за развитие на страната.

ГЕРБ ПРАВИ ЛОШО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Датата на изборите е във вашите правомощия. Ние сме готови за избори и ще се съобразим с датата, която определите, каза още лидерът на БСП. Лошо е да се отвори законодателството в последния момент. Освен това отвори ли се Изборния кодекс от това мнозинство, то го прави по-лош, отколкото е, коментира Нинова. Но обясни, че отвори ли се кодексът, БСП е готова да обсъжда промени, които да позволят на всички българи да гласуват на тези избори.

Очевидно заради епидемичната обстановка тази година, няма да можем да направим традиционна кампания, а тя ще се води повече през медии и социални мрежи. Но ние сме съгласни медийното време да се разпредели справедливо между големи и малки партии, за да може всеки да покаже платформата си, каза още Нинова. И изтъкна, че само БСП до момента е представила програмата си “Визия за България”

В Изборния кодекс има изрична забрана за заснемане, но сега се настоява да се разреши при гласуването.
От друга страна има позитивна уредба, че като приключи гласуването и се състави протокола, той може да се дава като копие извън изборната стая на партии и коалиции, обясни секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева. Така тя аргументира, че се очаква позитивна уредба на възможността да има видеонаблюдение и заснемане с джиесеми след приключване на изборния ден – на броенето на бюлетините и съставянето на протоколи. Това ще повиши доверието в прозрачността на изборния процес, обясни Друмева.

Според нея това трябва да се реши с промяна в Изборния кодекс, а не с правила на ЦИК. Ако се възприеме да има вот с подвижна урна за карантинираните, към всяка секция ли ще има такава урна и кой и по какви критерии ще преценява къде да бъде създадена подвижна секция, попита Друмева. И обясни, че този въпрос трябва да бъде решен с промени в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, както предлагат управляващите, защото такова правно наслагване щяло да доведе до колизия.

Подобен проблем има с личните карти с изтекъл срок, където според Изборния кодекс има специална процедура, според която той трябва да е извадил специален документ. А в Закона за извънредното положение е разписано, че срокът на документите се удължава с 6 месеца. Какво да приложат тогава секционните комисии, попита Друмева.

В разговорите ни с българите в чужбина се оказа, че много от тях са в хипотезата с изтекли документи и на практика заради засилените мерки в страните, в които живеят, те не могат да стигнат до консулствата ни. И по такива причини голяма част от тях няма да могат да гласуват, каза и Илияна Йотова. Тя обясни, че в много страни няма да могат да бъдат разкрити секции заради локдаун с по-сериозни ограничения. Затова българите зад граница искали гласуване по пощата с активна регистрация.

ЙОТОВА: ЛОШО Е, ЧЕ ЗДРАВНИТЕ ПРАВИЛА ЩЕ БЪДАТ ИЗВАДЕНИ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

Оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент, коментира още Йотова. И обясни, че и от сдружението на общините са поискали по-бързо тези мерки да станат ясни.
Вицепрезидентът постави и въпроса за забавянето на доставката на машини и всички неясноти по логистиката около тях. В годините, в които сме обсъждали машинното гласуване, управляващите системно саботират този процес. Не само със забавянето на поръчката, но и с всяването на страх у хората, че машините са опасни за здравето им, отвърна Корнелия Нинова. При тях това е последователна политическа позиция, защото машините не са добре за техния вот, допълни тя.

Карадайъ настоя да чуе логиката на президента, с която той ще определи датата на изборите

Нашата кампания не разчита на медии, тя се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата и в условия на пандемия трябва да намерим подхода и начина за провеждане на предизборна кампания, защото не разчитаме на медии.

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с ДПС.

С общи усилия да има просперитет в страната, бяха първите думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Заедно с него са Йордан Цонев и Хамид Хамидов.

“Най-вече искам да си пожелаем здраве, здраве, здраве за Новата година. За първи път ще правим избори по време на пандемия. Безспорно в технологично отношения има доста неща, които трябва да се направят от различните власти в страната, за да можем да гарантираме здравето на хората и едни честни избори. Гражданите трябва да имат доверие в изборния процес, за да може после цялото общество да се обедини и да работим за едно по-добро бъдеще на България”.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

КАРАДАЙЪ: СМЕСВАНЕТО НА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ С ХАРТИЕНО ОТЧИТАНЕ НА ВОТА КРИЕ РИСКОВЕ

“ДПС винаги е поставяло въпроса за спазването на Конституцията на България и гарантирането на правото на всички граждани да могат да упражняват своето право на глас. За съжаление настоящите управляващи парламентарни партии не гарантират конституционните права на българските граждани, както в страната, така и извън нея.

Относно машинното гласуване, трябва да изберем точния модел. Трябва да се концетрираме върху проблемите, които ги имаме от опита и практиката по време на предишни избори.

Проблемите са :

– големият брой на недействителни гласове,

– субективният подход при броенето на гласовете и

– огромният брой сгрешени и надраскани избирателни протоколи.

За тази цел трябва да разберем дали машините ще спомогнат за решаването на тези проблеми. Нашите призиви не бяха чути и управляващите наложиха един Изборен кодекс, който смесва машинното гласуване и това с хартиени бюлетини, което дава предпоставки за още по-голямо объркване на изборния процес. Това само допълнително ще доведе до ерозиране на вярата в честността на изборите. Това е въпрос на законодателната власт и ние сме готови, ако има дебат в парламента, да дадем своето мнение и предложения. Този модел на машинно гласуване не е най-добрият. Има много други по-добри модели на машинно гласуване”, категоричен бе председателят на ДПС.

ДПС НЕ РАЗЧИТА НА МЕДИИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ

“За финал искам да кажа, че ние имаме един партиен проблем при провеждането на избори в условията на пандемия. По време на предизборната кампания ние не използваме медиите. Нашата кампания не разчита на медии, тя се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата и в условия на пандемия трябва да намерим подхода и начина за провеждане на предизборна кампания, защото не разчитаме на медии. Тук има над 20 медии и те могат да потвърдят, че ние не се възползваме от тях по време на кампания”, подчерта Карадайъ.

ПО КАКВА ЛОГИКА ЩЕ СЕ ИЗБЕРЕ ДАТАТА НА ВОТА

Карадайъ настоя да чуе логиката на президента, с която той ще определи датата на изборите.

“Очакваме да чуем от ваша страна и логиката ви за пдохода към определяне на датата за изборите. Така и ние ще можем да разсъждаваме за предстоящите избори, защото никой в момента не може да каже как ще се развива пандемията”, обяви Мустафа Карадайъ.

РАДЕВ: ЩЕ ОБЯВЯ ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО

Аз разглеждам готовността за изборите в два аспекта – готовността на партиите и готовността на администрацията. От здравния протокол ще зависи как ще бъде гарантирана прозрачността на вота, отговори Радев, който подчерта, че към този момент въпреки настояванията му, не е получил здравния потокол от изпълниелната власт.

“Разглеждам готовността за избори в два аспекта – единият е готовността на партиите, те да имат ефективна предизборна кампания, а от друга страна трябва да имаме и готовност на изборната администрация”, посочи Румен Радев.

При всички срещи дотук не сме получили отговори на важни въпроси, като например как точно ще се изготвя здравният протокол. От това зависи въпросът за прозрачността на вота. Трябва да се отчетат много фактори.

Аз ще се постарая по най-бързия начин да дам отговор за датата на изборите, но трябва да имаме отговори на минимум брой параметри, каквито към момента нямаме, коментира президентът.

СПЕКУЛАЦИИ С МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

По отношение на машинното гласуване има редица спекулации – дават ни за пример държави като Нидерландия, където е изхвърлено машинното гласуване. Но защо са го изхвърлили? В Нидерландия при над 83% избирателна активност недействителните бюлетини са под 0,5%, а в България на последните избори при избирателна активност около 53% недействителните бюлетини бяха около 5%, заяви Радев.

За съжаление, процесът за машинното гласуване стартира чак октомври месец, въпреки че на срещата ни преди година ние с вас казахме, че трябва да започне още тогава. Затова сега виждаме как в критично време се търси решение на този проблем. За смесването на машинния и ръчния вот наложих вето – не съм съгласен с този вариант, но ветото беше отхвърлено от Народното събрание. След като вече има броене по такъв начин и на едното, и на другото, предлагам вие да държите на това положение в ролята си на законодател, да има поне на случаен принцип извадкова проверка в края на изборния ден, да се съпостави резултата от хартиените разпечатки от машината с електронната памет, отбеляза държавният глава.

Нямаме отговор на въпроса кога ще приключи своето решение ВАС по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще бъдат сроковете за доставка, кога ще бъде готова методиката за сертифициране.

Предлагаме да разгледате в Народното събрание и въпроси като гласуване на нашите сънародници в чужбина по пощата, видеонаблюдението в секциите, преразглеждане на условията за медиите, адаптацията на Изборния кодекс към сегашната обстановка – в процеса да бъдат включени и общинските избирателни комисии, каза още Радев по време на срещата си с ръководството на ДПС.

Трябва да намерим рационалния вариант, при който хем да пазим здравето на хората, хем да не ощетяваме конституционното им право на глас, подчерта държавният глава.

Още едно предложение, което постъпва, това е за преразглеждане на условията, вие казахте, че за вас медиите не са толкова важни, но на практика не можем да ги пренебрегнем. Националните радиа и телевизии ще бъдат за болшинството от партиите основната среда, където ще се прави тази кампания и трябва да се търси по-справедлив подход, отвърна Радев.

ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗАД ГРАНИЦА

Нашата конституция гарантира еднакви права на всички български граждани независимо от това къде се намират. ДПС от 30 г. защитава тези права и не приемаме определянето на различни права в зависимост от това къде се намират, каза зам.-шефът на ДПС Хамид Хамид.

Той припомни, че ДПС е обяснявало как вотът ще се увеличи с 250 000 българи във Великобритания и до ден днешен таванът от 35 секции, в които могат да гласуват съгражданите ни в страни от ЕС, не е променен и до днес. Хамид обясни и, че ще продължат да внасят законодателни предложения, с които да се разреши на гражданите да подават конституционна жалба. Наясно сме, че дали изборите ще са в края на март или май, ще трябва да ги правим в някакъв вид ограничителни мерки. Класическата кампания, каквато я правим досега, няма как да я правим.

Начинът, по който в момента правилата са направени в Изборния кодекс спират донакъде малките партии за участия в обществените медии. Струва си да се помисли и в тази част, защото независимо от социални медии, това са две институции, които се ползват с обществено доверие и партиите ще могат да предават посланията си и чрез тях, коментира пък вицепрезидентът Илияна Йотова.

Внимателно ще чуем предложенията на всички онезеи, които разчитат на медийна кампания, и ще дадем своя принос за това така, че резултатът да е справедлив и за нас, тези, които не разчитаме много на медийна кампания, отвърна Карадайъ.

ЙОРДАН ЦОНЕВ: НА ПАРАЛЕЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ ИМАШЕ 67% СГРЕШЕНИ ПРОТОКОЛИ

Видеонаблюдение предложихме ние от ДПС и тя не се чу. Чу се идея и за гражданска ЦИК. Ние от ДПС заедно с БСП направихме такава 2013 г. На това паралелно преброяване констатирахме 67% сгрешени протоколи. Оттогава искаме в законодателството да бъде премахнат субективният фактор. Нашият председател е казвал, че това може да стане по няколко начина – 100% машинно гласуване или 100% машинно преброяване. Нищо от това не се прие, каза пък зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

Напомни, че темата за медиите не се е приела от популистка гледна точка и дори президентството не подкрепило, когато ДПС отворили темата за финансирането и питали колко е необходимо на малките партии, за да си подсигурят медийното участие в предизборна кампания. По отношение на пощите… по темата за правата на българските граждани да гласуват в чужбина на ДПС й излязоха пришки на устата да говори. Цялото законодателство се прави с оглед на това да бъдем пределно откровени и сега, когато пандемичната обстановка усилва този проблем, но той съществува отпреди това. Голяма част от нашите съграждани в чужбина практически са със суспендирани конституционни права. За гласуването по пощите имаме много лош пример в последните месец, два в една голяма демокрация.Ако големите демокрации не могат да осигурят доверие в този изборен процес, аз се съмнявам неукрепнала и неопитна демокрация като нашата, че ще успее да го направи, категоричен бе Цонев.
Срещите с парламентарно представените политически партии са част от консултациите на президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

http://epicenter.bg/