Конкурсът за нов облик на центъра на Добрич е напълно законен и професионално зададен, съобщиха на нарочен брифинг зам.-кметът инж. Пенчо Керванов, авторите на конкурса и председателят на Регионалната камара на архитектите арх. Красимир Пампоров.

Поводът за пресконференцията бяха публикуваните на официалната страница на Камарата на архитектите в България (КАБ) критики към конкурса, в които се казва, че процедурите за конкурса не са били съгласувани предварително с Управителния съвет на структурата и изразяват едноличното мнение на председателя й арх. Владимир Милков.

„Този конкурс отстоява принципите за честност, откритост и прозрачност“, заяви инж. Керванов. Според него, конкурсната документация и цялата процедура по провеждането на конкурса са правилни и спазват всички изисквания на КАБ. Конкурсната документация напълно отговаря не само на изискванията на КАБ, но и на всички световни практики за провеждането на конкурси, заяви и адвокат Цвети Йоцова, която е част от екипа, изготвил условията и заданието на конкурса.

„Когато процесът е структуриран напълно правилно още в самото начало, то той няма как накрая да не бъде в полза на целия град и в обществен интерес“, заяви и арх. Явор Панев, също част от екипа. Утвърдена европейска практика е при провеждането на едно такова задание да се взема под внимание и мнението на гражданите. Затова, несъгласието на председателя на КАБ по този въпрос буди недоумение, допълни арх. Панев. НДТ