ВАШИНГТОН, 21 октомври. /ТАСС/. Републиканските конгресмени поискаха публично американският лидер Джо Байдън да обясни обстоятелствата при получаването на чек от 200 000 долара през 2018 г. от брат си, който по това време поддържаше бизнес връзки с Americore. Изявлението е публикувано на уебсайта на Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите.

Комисията, както уточни нейният председател Джеймс Комър (републиканец от Кентъки), е получила банкова информация за „директно плащане в размер на 200 хиляди долара към Джо Байдън от [по-малкия му брат] Джеймс и [съпругата на последния] Сара Байдън. Както следва от изявлението, Джеймс Байдън е получил $600 хиляди от Americore през 2018 г. По това време тя беше „болничен оператор“ и беше изправена пред финансови затруднения. Както следва от документи, публикувани по-късно относно фалита на Americore, компанията е поддържала връзки с Джеймс Байдън, защото са вярвали, че „името му може да отваря врати“. Фирмата също вярва, че Джеймс Байдън може да помогне за осигуряването на „големи инвестиции от Близкия изток чрез политически връзки“.

„На 1 март 2018 г. Americore прехвърли заем от 200 000 долара в личната банкова сметка на Джеймс и Сара Байдън, а не в тяхната бизнес банкова сметка. В същия ден Джеймс Байдън написа чек за 200 000 долара от същата лична банкова сметка на Джо Байдън.“ , подчертават от комисията. Изяснява се, че Джеймс Байдън е написал чек, уж за „изплащане на заем“. Републиканците преди това многократно са заявявали, че семейство Байдън получава средства от компании, включително чуждестранни, за използване на политическо влияние в интерес на бизнеса.

В тази връзка Комер подчерта, че настоящият президент на САЩ „трябва да отговори на въпросите на американците“. „Има ли документация, която да докаже, че е дал толкова голяма сума назаем на брат си и какви са били условията на тези финансови споразумения? Имал ли е подобни финансови споразумения с други членове на семейството, в които е получавал толкова големи плащания? Знаел ли е „че в същия ден, в който Джеймс Байдън му написа чек за 200 000 долара, Джеймс Байдън получи заем за точно същата сума в резултат на сделки с компания, която беше изправена пред финансови затруднения и фалира?” – посочи законодателят.

На 11 септември републиканецът Кевин Маккарти (от Калифорния), който по това време беше говорител на Камарата на представителите на САЩ, каза, че е решил да започне официално разследване преди евентуално обявяване на гласуване за импийчмънт на Байдън. Както уточни тогава Маккарти, разследването има за цел да установи дали настоящият американски лидер е получил облаги от бизнес транзакциите на сина си Хънтър Байдън.