Комикс списание с автори младежи в неравностойно положение предстои да излезе в Добрич

0
323

Комикс списание с автори младежи в неравностойно положение предстои да излезе в Добрич. Създаването му е резултат от проект на Младежкия център и Община Добрич. Това съобщи художникът Венцислав Великов, ръководител на Комикс зона 15+ в Младежкия център, предаде репортер на “Фокус”. В арт клуба се обучават младежи с интерес в областта на комиксите. Има художници не само от средите на семейства в неравностойно положение, но и такива, които просто обичат този вид изкуство. Дори часовете се посещават от младежи от чужбина, чиито семейства са избрали да живеят в България, в област Добрич, например от Украйна и Белгия.

Очакванията са комикс списанието да предизвика фурор в средата на годината, по думите на Венцислав Великов, защото такъв продукт досега не е създаван в добруджанския град по този начин. Списанието ще се разпространява безплатно и ще има достатъчно бройки за ценителите. В Комикс зоната младите се хора се учат да рисуват и да мислят креативно. Понякога проблем се оказва крехката им възраст и необходимостта от развито въображение, но самата творческа работа им носи радост и увереност.

Венцислав Великов е български дигитален художник на свободна практика, завършил своето академично творческо образование в Русия. След завръщането си в България е изправен пред трудности, защото нашият пазар за комикс творците е доста ограничен. Така решава да работи като творец за американския пазар, но дистанционно. Остава да живее и да твори в родния Добрич и е изключително удовлетворен от това – живее в родината си, но печели от един от най-големите пазари на комикси в света, където ценят коректността в работата и качествата на вече изградени творчески натури.

Художникът признава, че любовта му към комиксите се заражда още в детството, когато има само списание “Дъга” и “Чуден свят” и този вид изкуство е авангардно и буржоазно. За него комиксът е синкретично изкуство, подобно на мюзикъла. Съдържа интериор, екстериор, пейзаж, хора, животни и дори разни приказни създания. “Ние съчетаваме в комикса почти всичко, което го има във визуалните изкуства – кадровка, раздвижване, което го има при киното. Така че нашето изкуство е доста универсално”, каза художникът.

Преди две години Венцислав Великов спечели награда за най-добра илюстрация на книга-игра – “Нощна смяна“ от Виктория Хенкок. Сега той е един от над 40-те наши комикс творци, които са включени в Третата национална изложба на българския комикс. След София и Стара Загора Добрич е третият град, в който гостува изложбата в няколко от залите на Художествената галерия. В деня на откриването беше организирана Работилница – Комикс зона с ученици от добруджанския град и ментори Венцислав Великов и Иван Беров, а в късния следобед любителите на този вид творчество си припомниха и научиха още любопитни факти чрез документалния филм “ДЪГА – разкази в картинки”, прожектиран в една от залите на художествената галерия.

Сюжетът на филма разказва как актьорът Леонид Йовчев се опитва да открие първия брой на любимото комикс списание от неговото детство. Представена е историята на един културен феномен от 1979 г., съществувал повече от 10 години. Огромният тираж на някои от броевете – 300 000, се изкупува до последната книжка. “Дъга” е единственото по рода си комиксово списание в целия социалистически блок. Някои от героите на “Дъга“ живеят и днес в умовете на хората и са оставили трайна диря в оформянето им като личности.

https://www.focus-news.ne