„Комерсант“: Изявлението на Путин за „Турски поток“ е „неумолим ултиматум“ към България

0
632
“Комерсант” нарича “неумолим ултиматум”, поставен на българските власти, изявлението на руския президент Владимир Путин за газопровода “Турски поток” по време на визитата си в Сърбия.

Путин заяви, че България – “очевидно под външен натиск”, умишлено бави продължението на “Турски поток” на своя територия и Русия. Ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ в Южна Европа, изтъкна руският лидер, цитиран от ТАСС, на обща пресконференция в Сочи след разговор със сръбския си колега Александър Вучич.

Борисов за „Турски поток“: Може би информацията на Путин е стара, изкопали сме 160 км (ВИДЕО)

Руският президент е разтревожен от странното поведение на България, пише “Московский комсомолец”. Путин обвини България, че проваля плановете на “Газпром” да пренасочи от началото на 2020 г. част от газа, транзитиран през Украйна, в новата тръба, предназначена за износ на горивото, уточнява “Ведомости”.

Българският премиер Бойко Борисов отговори на Путин, отбелязват изданията в Русия. Борисов разчита България да убеди Русия, че е сигурен транзитьор за руския газ, пише “Правда”.

България строи “Балкански поток”, който ще стане част от “Турски поток”, с максималната възможна скорост, цитира “Лента” изявление на министър-председателя пред телевизия Би Ти Ви.

Путин: България съзнателно протака реализацията на „Турски поток“ (ВИДЕО)

Според Борисов газопроводът се изгражда със средна скорост пет километра на ден. Той обясни забавеното започване на процеса с провеждането на задължителни процедури, посочва електронният вестник.

Българският премиер изрази надежда до края на идната година газопроводът да заработи и Владимир Путин лично да види строежа догодина, добавят изданията.

По думите на Борисов, щом строежът приключи, България ще стане “единствената бърза и добра алтернатива” за руския газ, посочва “РБК”. Според министър-председателя България ще стане газоразпределителен център на Балканите, което вече е съгласувано и с ЕС, и със САЩ, отбелязва “Лента”.

 БТА
dariknews.bg