Руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган определиха “Турски поток” като исторически проект. Двамата, заедно с Борисов и Вучич, откриха вчера официално газопровода в Истанбул.
Руският президент Путин отбеляза, че сътрудничеството между Русия и Турция вече дава ползотворни резултати. Той определи “Турски поток” като уникален проект. По думите му този газопровод ще даде положително влияние не само върху Турция, но и за ползвателите на природен газ в Европа.
Владимир Путин изтъкна, че “Турски поток” е построен по иновативна технология. Той посочи, че по дъното на Черно море са се полагали по 6 км тръби на ден. Руският президент благодари на турския си колега, че е проявил политическа воля и е отстоявал турските интереси.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи “Турски поток” като уникален проект от енергийна гледна точка за Турция. По думите му от газопровода ще се възползват над 53 млн. европейски потребители.
Проектът “Турски поток” свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на “Турски поток” е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Къйъкьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.