Колко преференции трябва да има кандидат за общински съветник, за да се предвижва нагоре

0
734

 

Преференциалното гласуване е начинът, по който избирателят може да изрази предпочитанието си към конкретен кандидат в партийната листа и по този начин да го изпрати на предна позиция, независимо от предварителната подредба в бюлетината.

Възможност за преференциален вот на предстоящите местни избори на 29 октомври ще има и при двата варианта за гласуване – с хартия и с машина.

По закон пред вратата на всяка изборна секция трябва да са закачени списъци с кандидатите на всички партии, подредени в поредността, определена от партийните централи. Пред името на всеки от тях има номер, който избирателят трябва да запомни, за да може да го отбележи при гласуване. Предварително същата справка може да се направи и в сайта на Централната избирателна комисия, както и в сайтовете на политическите формации.

Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите – от 101 нагоре. Полето на отбелязване на преференция се намира в дясната част на бюлетината. За хартиената бюлетина предпочитанието се отбелязва със знак “Х” или “V” в кръгчето с химикал, пишещ в син цвят. Преди това трябва в лявата част на бюлетината да е маркирано квадратчето, с което се отбелязва предпочитаната партия, коалиция или инициативен комитет.

Гласоподавателите имат право на един избор за преференция. Ако не бъде отбелязана изрично, преференцията се брои за водача на листата.

Пренареждане е възможно, ако някой от кандидатите е получил преференции, равни на поне 7 процента от гласовете на всички, подкрепили листата. Листата се пренарежда в низходящ ред на получените гласове. В случай, че двама или повече кандидати имат еднакъв брой преференции, редът им в списъка се определя от Централната избирателна комисия.