Редица благотворителни прояви се провеждат в Балчик в навечерието на празниците, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

По инициатива на Училищния парламент в ОУ „Антим I“ благотворително се продават изработени от учениците и учителите картички, рисунки, коледни декорации. Приемат се и предмети, изработени от граждани. Събраните средствата ще бъдат дарени за 14-годишния Божидар Василев от Балчик, който е с диагноза аутизъм. От вчера и средното училище „Христо Ботев” в Балчик откри коледен базар с благотворителна цел, средствата от който ще бъдат дарени за инициативата “Българската Коледа”.

До 21 декември тече още една дарителска акция в Балчик – “Коледен дух”,организирана от група приятели. Акцията е за набиране на хранителни продукти за 30 възрастни по списък, подаден от Домашния социален патронаж, и играчки за десет деца от социално слаби семейства, които посещават ДГ “Звездица” в село Соколово. Задачата е даренията да бъдат раздадени от доброволците в дните преди Коледа. Двигател на кампанията е балчишкият спортист, единайсетокласникът Валентин Андреев.

Усмивка за възрастни хора в Оброчище дариха участниците в друга акция. От поредната кулинарна изложба на коледна тема бяха раздадени ястия за 60 въз­рас­тни и со­циал­но сла­би хо­ра. Кам­па­нията се осъществи чрез кметството, училището и читалището в селището.

И не на последно място, за децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Балчик пристигна Дядо Коледа с дарове, поканен от ложа „Черноморска котва“. Ежегодно сдружението организира и подкрепя различни благотворителни инициативи в Белия град и околността, като в последните няколко месеца успя да дари редица предмети за дома и ще продължи да подкрепя децата без родителска грижа.