СОЛЕНА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА

Продукти:

За палачинките:

1/2 л прясно мляко

250 г брашно

3 яйца

1 щипка сол

1 с.л. масло

За плънката:

200 г топено сирене

300 г бекон

1/2 глава айсберг

3 с.л. слънчогледови семки

Начин на приготвяне:

Брашното (250 г), яйцата (3 бр.), прясното мляко (1/2 л), солта (1 щипка) и разтопеното масло (1 с.л.) се изсипват в дълбока купа и се разбиват до получаването на палачинково тесто, малко по-рядко от боза. От него в подходящ тиган се изпичат палачинки, като от полученото тесто трябва да се получат 11-12 палачинки. В плато или голяма чиния се подреждат палачинките, като между всяка се редуват различните продукти – топено сирене (200 г), тънки резени бекон (300 г) и листа айсберг (1/2 глава). Тортата се завършва с палачинка, намазана отгоре и встрани с топено сирене. Поръсва се обилно с белени слънчогледови семки (3 с.л.) и отстрани се декорира с тънки ленти айсберг.

ПЪЛНЕНА КОЛЕДНА ПУЙКА

Продукти:

1 пуйка

800 г кисело зеле

1 глава лук

150 г ориз

1 с.л. джоджен

1 ч.л. черен пипер

сол

2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Пуйката се измива, почиства и вътрешностите й се отстраняват. Запазват се дробчетата, тъй като ще се използват за пълнежа. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в тиган с малко олио (2 с.л.), докато омекне. Щом омекне, към него се добавят нарязаните на кубчета дробчета, оризът (150 г) и подправките – джоджен (1 с.л.), черен пипер (1 ч.л.) и сол. Продуктите се задушават, докато оризът стане прозрачен. С получената плънка се пълни пуйката, като е важно да се зашие с подходящ и здрав конец, за да не се изсипе плънката и да може хубаво да се задуши. Киселото зеле (800 г) се нарязва на ситно и се поставя на дъното на дълбока и широка тава. Пуйката се поставя в средата на тавата и се пече първоначално в силна фурна, докато се зачерви, а след това – на слаб огън (около 150 градуса) до пълна готовност на ястието. Важно е да се знае, че пуйката е нужно да се обърне два пъти, за да може да се изпече хубаво и равномерно, а също и да се покрие с фолио, за да не изгори при продължителното печене. За да се изпече достатъчно добре, пълнената коледна пуйка се оставя във фурната за общо два часа и половина или три часа, като първите 30 минути се пече на силен огън, а след това – на тих.

КОЛАЧЕТА

Продукти:

2 кг брашно

4 яйца

60 г мая

1/2 л мляко

1 ванилия

1/2 л топла вода

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

1 масло

300 г сирене

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в хладко прясно мляко. Брашното се изсипва на купчина с връх върху повърхността, на която ще се меси. Оформя се кладенче, в което се изсипват разбитите яйца, (част от тях се запазва за намазване). Добавят се прясното мляко (1/2 л), маята, топлата вода (1/2 л), солта, захарта и ванилията. Омесва се гладко тесто. При необходимост се добавя още брашно. Тестото се оставя на топло да втаса. Щом удвои обема си, се разточва на кора. Поръсва се с парченца размекнато масло и натрошено сирене. Отново се омесва и разделя на 8-10 части. Всяка част се оформя като руло с дебелина 3-4 см. Краищата на всяко руло се усукват и събират, за да образуват затворен кръг. Колачетата се нареждат в намазнена и набрашнена тава, а по-добре – в сач. Намазват се с помощта на четчица с останалата яйчена смес и се пекат, докато бухнат и се зачервят.

БАНИЦА С КЪСМЕТИ

Продукти:

12 ръчни кори за баница

500 г сирене

4 яйца

120 мл газирана вода

100 г стопено масло за намазване на корите

30 г горещо масло за намазване

1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцата. Дъното на тавичка се намазва с масло. Покрива се с една кора, която се набира, за да заеме формата на дъното. Намазва се с четка с масло. Покрива се с втора кора, като се внимава да остава колкото може повече въздух между корите. Намазва се с масло и се покрива с трета кора. Намазва се с масло и отгоре се разпределя равномерно от плънката. Редят се три кори, като всяка се намазва с масло, слага се половината от останалата плънка, отново три кори намазани с масло и останалата плънка. Реденето на баницата завършва, като се сложат останалите 3 кори, като между тях се маже с масло. С остър нож баницата се нарязва на парчета. Късметите се слагат във всяко парче. За глазурата яйцето се разбива, като постепенно се налива маслото. Баницата се напръсква с газираната вода и се намазва с глазурата. Запича се 10 мин. във фурна, загрята на 220° С, и се допича 30 – 40 мин. на 180° С или докато се зачервят страните и дъното.