Коитоцентризъм: Проникването като единствена цел в секса

0
488
  • Всяка дейност, която е по взаимно съгласие, безопасна е и генерира удоволствие, е също толкова уместна, колкото и проникването

Коитоцентризмът е термин, който обозначава идеята, че сношението (т.е. проникването на пениса във влагалището) е центърът и върхът на сексуалността и насладата. Счита се за ключова и съществена практика при сексуален контакт. Всъщност други дейности като ласки, взаимна мастурбация или орален секс се считат за само предварителни игри, преди да стигне до това, което е наистина важно.

Поради това колко вкоренено е това вярване, може да изглежда, че коитоцентризмът е естествен и неизбежен. Това обаче произтича от хетеропатриархата (когато връзките трябва да са хетеросексуални и съсредоточени върху мъжкото удоволствие) и от определени религиозни концепции, които свързват и ограничават секса с репродуктивната му функция.

По този начин се смята, че пълноценна сексуална връзка се осъществява само когато има сливане между гениталиите и това е единственият начин за постигане на оргазъм. Всичко останало е неуместно и дори детинско. По този начин се генерира йерархия, която поставя коитуса на най-високата точка и измества останалите практики на второстепенно ниво.

За съжаление, тази идея за секс създава големи ограничения и може да причини негативни последици на различни нива. От една страна, това ограничава удоволствието и насладата, особено за жените , които по-трудно достигат оргазъм само чрез проникване. Всъщност се изчислява, че в сравнение с 95% от мъжете, само 65% от жените успяват.

От друга страна, коитоцентризмът води до превръщането на гениталиите в абсолютни герои на сексуалните контакти и това може да генерира натиск, който води до сексуална дисфункция при мъжете и жените. Страхът да не се справите и да не можете да изпълните възложената задача може да доведе до еректилна дисфункция, диспареуния, преждевременна еякулация, вагинизъм или трудности при достигане на оргазъм.

Ако сексът и удоволствието са ограничени до полов акт, тези, които страдат от някое от горните разстройства, могат да се почувстват изключително безсилни и неспособни да се наслаждават или да накарат партньора си да се наслаждава, когато това не трябва да е така. Всъщност сексът е много повече от проникване.

Ако искаме да разрушим този мит и да започнем да се наслаждаваме напълно на нашата споделена сексуалност, ключът е в сексуалното образование. Вместо да възприемаме секса просто като репродуктивен акт, трябва да наблягаме на неговия игрив и приятен аспект, както и на способността му да създава интимност и наслада. Да премахнем табутата, нормите и стереотипите и да се отворим към различните възможности.

На първо място, всички ние трябва да познаваме собствената си анатомия и тази на партньора си, да идентифицираме различните ерогенни точки и начините да ги стимулираме.

Всяка дейност, която е по взаимно съгласие, безопасна е и генерира удоволствие, е също толкова уместна, колкото и проникването.

Целувки, ласки, масажи, еротични игри и играчки, мастурбация, орален секс… възможностите са много и разнообразни. Насладете се на интимността в нейната цялост.

.

На първо място, всички ние трябва да познаваме собствената си анатомия и тази на партньора си, да идентифицираме различните ерогенни точки и начините да ги стимулираме.

Всяка дейност, която е по взаимно съгласие, безопасна е и генерира удоволствие, е също толкова уместна, колкото и проникването.

Целувки, ласки, масажи, еротични игри и играчки, мастурбация, орален секс… възможностите са много и разнообразни. Насладете се на интимността в нейната цялост. https://www.vesti.bg