Когато произнесем думата “кафе”, въображението ни рисува определена чаша, пълна с напитка. Междувременно чашите, които си представяме, са напълно различни за всеки. Кой вид кафе е най-добре да се пие сутрин, кое – следобед, и кое – вечер? За това споделя Глеб Невейкин, директор на отдел във веригата ресторанти Coffeemania, световен шампион по приготвяне на кафе по турски за 2008 г. (Cezve/Ibrik), пише сайтът rskrf-ru.

…НА ЗАКУСКА

– Не съветвам да пиете силно, неразредено кафе на празен стомах – това е трудно за сутринта, може да почувствате дискомфорт. Кафето е много активно в много храносмилателни процеси. Най-добрата “сутрешна” напитка според мен е капучиното. Това най-често пият руските любители на кафето сутрин. И не забравяйте предястието! Капучино и кроасан са чудесно начало на деня. И въпреки че по същество това е кафе с мляко, тази напитка е уникална. Приятното усещане, което остава след капучино, няма да ви бъде предадено от друга напитка. Долната устна докосва топлия ръб на чашата, а горната допира нежната пяна от кафе и мляко… И хората са очаровани от капучиното.

…ЗА ОБЯД

– След обилен обяд еспресото е много добро. След бърз обяд (например сандвич, руло) е добре филтърно кафе или кафе за заливане. Американо кафето е доста подходящо. Между другото, можете да пиете Americano с храна. Към него се съчетават леки закуски (сандвичи, сандвичи).

…ЗА ВЕЧЕРЯ

– След вечеря еспресото е добро. Еспресото е общопризнато за един от най-добрите дижестиви (напитки, които се сервират в края на хранене и допринасят за по-доброто му усвояване. – Ед.). Яжте твърде много – пихте еспресо – спете добре! Вкъщи отново можете да изпиете голяма чаша кафе: филтърно кафе и т.н.

В Русия е по-често да се пие чай след вечеря, тъй като Русия все още се смята за “чаена” страна. Но жителите на “кафените” страни (например италианците) пият кафе от ранна сутрин до късно през нощта. Те пият сутрин, за да се събудят, а късно вечер – след шумна и дълга вечеря – за да спят по-добре. Но кафето е още по-популярно в скандинавските страни. И хората тук изглеждат добре, имат нормален тен и така нататък… Това е въпросът за опасностите или ползите от кафето.

…ЗА ДЕСЕРТ

– Irish, Corretto, Fredo са кафе напитки с малко алкохолно съдържание, които можете да пиете за десерт, когато искате да се поглезите. Времето за Фредо все още е лято. Той е отличен утолител на жажда.

– Искам да отбележа, че има такова кафе, че е по-добре да не се пие изобщо: нито сутрин, нито на обяд, нито вечер, – добавя Глеб Невейкин . – Това е остаряло кафе. Печените зърна „живеят“ само месец или месец и половина (грешката зависи от стила на печене и метода на съхранение). В края на краищата кафето е богато на хранителни вещества и етерични масла, но всички те са уязвими и летливи – те са тези, които започват да се развалят, така че ако кафето събира прах в ъгъла от шест месеца, е малко вероятно да има някаква полза ще остане в него.

Ще споделя как сами да си направите голяма чаша просто вкусно кафе. Никак не е трудно! Купете прясно изпечени едри зърна от близкото кафене или кафене (за една седмица – не повече; имайте предвид, че една чаша отнема около 10–20 g). Вземете голяма чаша, сложете там пълна супена лъжица такова прясно смляно кафе, напълнете я с гореща вода. Тук дори не ви трябва лъжица – струйка вода ще разбърка кафето. Върху напитката се образува коричка. Изчакайте 3-4 минути без да покривате чашата и натрошете кората с лъжица. Това е – пред вас има чаша разкошно кафе.

ЕДНА ДУМА НА ЛЕКАРЯ!

Известният лекар, телевизионен и радиоводещ  Сергей Агапкин отговори на популярни въпроси на Роскачество за ефекта на кафето върху тялото.

КОГА КАФЕТО НЕ Е РАЗРЕШЕНО?

– Кафето не трябва да се пие около 4 часа преди лягане, тъй като толкова дълго трае кофеинът и може да причини проблеми със съня. Но има категории хора, на които изобщо не се препоръчва да пият кафе,

– това са хора със стомашна язва, с повишена киселинност на стомашния сок и със синдром на раздразнените черва. В останалите случаи няма ограничения.

КОЛКО ЧАШИ КАФЕ МОЖЕ ДА ИЗПИЕ ЧОВЕК НА ДЕН?

– Последните проучвания показват, че 2-3 чаши кафе на ден са безопасни за човешкото здраве. Но кофеинът има различни ефекти върху хора с различни типове нервна система (NS). При хора с нормален тип НС – тонизиращо, при хора със слаба НС – успокоително: ободрява за много кратко време, а след това “инхибира” дейността. Такива хора имат парадоксални реакции: започват да заспиват от голямо количество кафе, а малка чаша има тонизиращо действие.

ЩЕ ИМА ЛИ КАФЕТО ТОНИЗИРАЩО ДЕЙСТВИЕ СЛЕД ХРАНЕНЕ?

– Ефектът ще бъде само ако човекът не е ял твърде плътно. Ако е ял обилно, кафето ще подобри киселинната му секреция, стомашната подвижност, но няма да повлияе особено на състоянието на нервната система. За да има кафето тонизиращо действие, трябва да изчакате поне два часа.

АМИ АКО КОФЕИНЪТ ВЕЧЕ НЕ ОБОДРЯВА?

– Ефектът на кофеина става все по-слаб с времето – кофеинът предизвиква пристрастяване. В определен момент кафето може напълно да престане да има тонизиращо действие. След това се препоръчва да не пиете напитки с кофеин в продължение на две седмици, да спите повече, да вземете контрастен душ. Ако хората ограничат приема на кафе за няколко седмици, тогава малка чаша от тази напитка ще има голям ефект върху тях. Дори маратонците спират да пият кафе преди състезанието, а в деня на състезанието се изпива само една чаша еспресо. И тази чаша много ги тонизира.

Това е така, защото кофеинът не позволява на нервната система да си почива. Рано или късно започва да работи по-зле, стига до полуизтощение. И колкото повече се изчерпва НС, толкова повече време ще отнеме за възстановяване: човек с изтощен НС трябва да добави още час или два към обичайното време за сън.

Между другото, в интернет има мит, че има връзка между нивото на кортизола в човешкото тяло (хормон, който се произвежда, когато човек е стресиран, когато е стресиран, когато не е ял от около ден) и ефекта на кофеина. Твърди се, че нивото на кортизол може да зависи от степента на ефективност на кафето. Така че: това не е нищо повече от мит. Кортизолът и кофеинът имат различни зони на действие.