Децата от трета група на ДГ 23 в Добрич, поставени под карантина, са 23. По разпореждане е проведено изследване на персонала на детската градина, като няма установени лица с положителен резултат. Вчера под карантина бяха поставени децата от подготвителна група на ДГ „Здравец“ в Балчик, както и 8 „а“ клас на ПГ по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево.

По график върви имунизационния процес срещу коронавирус на територията на област Добрич, съобщи директорът на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова. „До края на тази седмица напълно ще приключи имунизацията на изявилите желание заети и потребители в социалната сфера. Паралелно с това от края на миналата седмица започна ваксинирането на заявилите желание в сферата на образованието на територията на областта“ – добави д-р Ангелова. Към настоящия момент има осигурени ваксини. На 1 февруари 2021 г. са доставени 39 флакона, с които е осигурен втори прием на 234 души, получили първи прием на ваксината. Толкова трябваше да пристигнат и във вторник.

През седмицата от COVID-19 са починали 4 жители на областта в края на миналата седмица – по двама са починалите на 5 и 6 февруари.

За периода от 01 до 7.02.2021г. в област Добрич са регистрирани и проучени общо 24 случая на COVID-19, от които трима учители и 1 ученик. За посочения период като контактни карнтинирани са 16 деца и 3 лица от персонала от четвърта група и 15 деца и 1 лице от персонала от втора група  на ДГ № 23 в гр. Добрич, както и 13 деца и 3 лица от персонала от втора група на ДГ „Здравец“, гр. Балчик. Карантинират се децата от трета група на ДГ № 23 в гр. Добрич.

В справката на РЗИ се посочва още, че през периода общият брой изследвани с RT – PCR тестове и бързи антигенни тестове за COVID-19 лица от областта в лаборатории в страната е 287. Общият брой карантинирани лица за областта – 145. От потвърдените 24 случая през периода, 10 са хоспитализирани, от тях 5 в ОАИЛ.

През седмицата с ваксина срещу COVID-19 са ваксинирани 306 лица (медицински специалисти, персонал и потребители от социални институции и служители от образователната сфера).

В област Добрич общият брой на педагогически и непедагогически персонал, изследван с бърз антигенен тест е 956, като само 1 лице е показало положителен резултат.