Кметът на община Каварна участва в заседание на Съвета на Европа в Страсбург

0
355

Кметът на община Каварна участва в присъственото заседание на Комисията по актуални въпроси към Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа в Страсбург.

По информация от г-жа Балтаджиева, кмет на община Каварна и заместник-ръководител на българската делегация в Конгреса, заседанието бе открито от председателя Томас Андерсън и бе актуализирано състоянието на дейностите и развитието във връзка с комисията.

Матю Мори – генерален секретар на Конгреса представи информация за последните събития в Съвета на Европа, като информира членовете за заключенията от срещата на върха на държавните и правителствените ръководители, проведена в Рейкявик (Исландия) през месец май тази година.

Комисията изготви доклад относно: „Застаряващите общности – качествените социални грижи, като въпрос на правата на човека“. Проведени бяха дебати по темата свързана с „местни и регионални отговори на големи кризи“, възстановяването на градовете и регионите след големите кризи.  Примери за реакции при кризи и бедствия от страна на местните власти бяха предоставени от Турция (земетресението с епицентър Газиантел), Испания ( сушите в Андамрия и Каталуния), Белгия ( наводнения, последвани от суша).

Насочена бе работата около шест области на действие за готовност за справяне с рискове, аварийни интервенции и реконструкция. Шестте ключови области ще до пренесат за по-доброто развитие на възможностите за действие преди, по време и след кризата. Специално внимание се обръща на действията „преди“ и „по време“. Обсъдени и бяха извършени изслушвания свързани с ролята на местната власт, борбата с трафика на хора. Вниманието бе насочено към трудовата експлоатация.

Акцентът бе, за важността на държавните механизми за подкрепа, подпомагане и третиране на бежанците, мигрантите и лицата, търсещи убежище да бъдат разработени в консултация с тяхната общност и със съответното гражданско общество, с цел повишаване на ефективността на процесите и гарантирано по-добро личностно достойнство.