Кметовете на Петрич и Сандански ще разговарят с представители на синдикати и част от медиците от МБАЛ „Югозападна болница“

0
14



Кметовете на Петрич и Сандански ще разговарят с представители на синдикати и част от медицинското съсловие на МБАЛ „Югозападна болница“ . Срещата ще се проведе през следващата седмица, а повод е информация за недоволство и планирани протести на медиците, които работят в нея. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков коментира, че не вижда причината за изкуствено създалото се напрежение. До този момент никой от лекарите в „Югозападна болница“ не е пожелал среща с него. „Не е моментът, не е времето за създаване на такова напрежение“, каза кметът. 

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов е провел среща с представител на Национален синдикат „Защита“, която определи като продуктивна. В момента се изготвя нов тристранен колективен договор, който трябва да бъде подписан. В този договор ще залегнат параметри, които ще бъдат оптимални за всички страни, смята Атанас Стоянов. Той добави, че общинските болници нямат финансовия комфорт на частните лечебни заведения, което налага търсенето на други възможности за финансиране.

„И четирите общини – Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна трябва да бъдат на висота и да търсим възможности за странично финансиране на МБАЛ „Югозападна““, каза още градоначалникът. Той добави, че освен  за заплащане са необходими средства и за закупуване на техника в лечебното заведение. Кметът изрази увереност, че чрез разговори, открит диалог и разбира се взаимни компромиси от всички страни ще се намери вариант за договорка, защото по думите му възнаграждението на медицинският персонал наистина не е достатъчно.

Очаква се преговорите между кметовете, управителят на болницата и синдикатите да продължат и през следващата седмица.

/ТНП/



Източник БТА