БЕРЛИН, 24 януари. /ТАСС/. Кметът на Киев Виталий Кличко изрази разочарование от отказа на Берлин да доставя оръжие на Украйна, както и от позицията на германските власти по отношение на газопровода “Северен поток 2”. Той изрази своята гледна точка в статия, публикувана в понеделник от германския вестник Bild .

„В Украйна има огромно разочарование, че федералното правителство [на Германия] продължава да се придържа към Северен поток 2. Че не иска да доставя отбранителни оръжия и в същото време не позволява на държави като Естония да ни доставят оръжия. “, написа Кличко. „Това е отказ за оказване на помощ и предателство на приятели в драматична ситуация, когато страната ни е заплашена от руски войски от няколко граници!“ – каза ръководителят на градската администрация на Киев.

Германия многократно е заявявала, че няма да продава смъртоносни оръжия на Киев. Берлин обяснява това с факта, че не извършва подобни доставки в кризисни региони. За това говориха германският канцлер Олаф Шолц, външният министър Аналена Бърбок и министърът на отбраната Кристин Ламбрехт. Берлин отпусна 5,3 милиона евро за мобилна полева болница за украинската армия и ще я предаде през февруари.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано отбеляза, че доставката на оръжия и военна техника на украинска територия от страните от НАТО може да накара Киев да се опита да реши конфликта в Югоизточна Украйна със сила. https://tass.ru