“Дни на италианската култура” в Двореца – Балчик

0
616

Маратонът от събития в Двореца – Балчик в разгара на лятото става все по-пъстър. В афиша до края на юли има инициативи за всички възрасти и вкусове – театрални постановки, изложби, концерти.

Още днес от 19:30 ч. на Откритата сцена край морето студентите-театрали от Нов български университет ще представят „Тошко на море“ – постановка по обичаната приказна повест на Ангел Каралийчев „Тошко Африкански“.

Два дни по-късно за пета поредна година в Двореца ще започне Седмицата на италианската култура. На 20 юли, сряда, в Каменната зала ще бъде открита изложбата „Леонардо и Данте в третото хилядолетие“, която ще съчетае живописта и творческата биографистика с добавена реалност. А на 30 юли, събота, меломаните ще се насладят на Музиката на Италия.

Оперният гала-концерт „100 години от рождението на Рената Тебалди“ е посветен на вековния юбилей на „певицата с най-съвършения човешки глас“, както Монсерат Кабайе определя Тебалди, смятана от мнозина за един от най-ярките сопрани на XX век. Концертът ще започне в 21:00 часа на Откритата сцена на Двореца с гост солист сопраното от Италия Киара Таркуини.

Друга музикална проява е насрочена за 21 юли, четвъртък, в Каменната зала. Трио „Дивертименто”: Грациела Панайотова – цигулка, София Радилова – виолончело, Иван Керековски – пиано и поетесата Мария Донева ще представят концерт-спектакъла „Сезони в музика и стих”.

Dvoreca art july 2022 divertimento

Своеобразната музикално-поетична разходка из годишните времена на три епохи ще представи музика от Антонио Вивалди, Роберт Шуман, П. И. Чайковски, Йохан Щраус, Александър Глазунов, Сергей Рахманинов, Астор Пиацола, Марин Големинов, а входът е свободен за всички посетители на Двореца.

В последния петък на месеца – 29 юли, от 20:30 ч. на откритата сцена ще ехти много смях, защото Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров ще влязат в ролята на „Отчаяни съпрузи“ – френска стендъп комедия, адаптирана към българската реалност.

До 30 юли в галерия „Тунела“ продължава и скулптурната изложба на Александър Пройнов – АПЕР „Ел Булгаро – легендата е жива“.

brat-bg