Екипът е завършил клинични изпитвания фаза 1 и фаза 2 през октомври миналата година

Китай одобри нова ваксина COVID-19 за спешна употреба, разработена от ръководителя Център за контрол на заболяванията, съобщава АП.

Гао Фу, ръководителят на китайската CDC, ръководи разработването на протеинова ваксина, която е одобрена от регулаторите за спешна употреба, се казва в изявление в понеделник от Института по микробиология на Китайската академия на науките.

Това е четвъртата такава ваксина, която е с издадено одобрение за спешна употреба. Китай одобри четири ваксини, разработени от три китайски компании за общо ползване.

Ваксината е разработена съвместно от Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. Ltd. и Китайската академия на науките.

Екипът е завършил клинични изпитвания фаза 1 и фаза 2 през октомври миналата година и в момента провежда последната фаза от опити в Узбекистан, Пакистан и Индонезия, се казва в изявлението.

Ваксината е одобрена за употреба в Узбекистан на 1 март.

Протеиновата субединична ваксина е подобна на много от другите ваксини, които са одобрени в световен мащаб, тъй като тя обучава тялото да разпознава шип протеина, който покрива повърхността на коронавируса, въпреки че разликата се крие в това как казва на тялото да разпознае протеин.

Учените отглеждат безобидна версия на протеина в клетките и след това го пречистват, преди той да бъде сглобен във ваксина и инжектиран.

Няма публично достъпна информация в рецензирани научни списания за данните от клиничните изпитвания, показващи ефикасност или безопасност.

Говорител на компанията заяви, че понастоящем данните не могат да се споделят, но компанията активно предоставя информацията на здравните власти.

Китай бавно ваксинира населението си от 1,4 милиарда души, въпреки че има четири ваксини, одобрени за общо приложение.

Последните данни, според правителствени служители на брифинг за пресата в понеделник в Пекин, са, че използвани 64,98 милиона дози ваксини.

https://lupa.bg