Говорителят на китайското външно министерство Уанг Венбин коментира американския законопроект, който нарежда на китайската компания ByteDance да продаде TikTok под заплаха от блокиране.

„Когато (някой) види добри неща от друг човек и се опитва по всякакъв начин да ги вземе за себе си, това е напълно гангстерска логика“, каза Уан Уенбин. Думите му са цитирани от РИА Новости .

Той добави, че ако „така наречените съображения за национална сигурност“ могат да бъдат използвани за произволен натиск върху изключителни компании от други страни, тогава изобщо няма да има честност или справедливост.

ТикТок: новото оръжие на Китай срещу Запада - Novetika

„Законопроектът, приет от Камарата на представителите, поставя Съединените щати на противоположната страна на принципите на лоялната конкуренция и международните икономически и търговски правила“, каза Уан Уенбин.

По-рано социалната мрежа TikTok заяви, че нейната забрана в Съединените щати ще лиши 170 милиона американци от конституционното право на свобода на изразяване .

На 13 март Камарата на представителите на американския Конгрес прие законопроект, според който китайската компания ByteDance трябва да продаде притежавания от нея TikTok под заплахата да блокира социалната мрежа в Съединените щати .