Китайският часовник, който показва от какво ще се разболееш

0
2819
Китайски часовник

Китайският часовник е уникален метод, който с точност ни показва от какво ще се разболеем. Той се ръководи от меридианите в тялото и часовете, през които те се свързват с дадени органи или система от органи. Това позволява детайлна диагностика на проблемите дори от човек без медицински познания.

Древна мъдрост показва интервалите, в които енергията циркулира през тялото ни. На всеки два часа в деня тя е най-силна в определена част на тялото. Тогава нейните функции са най-добри и ако има някакъв проблем – симптомите ще са най-осезаеми.

Китайските медици винаги питат пациентите си в коя част на деня се проявява най-силно разстройството в тялото. Така те веднага научават в коя част енергията циркулира трудно и къде е проблемът. Ето защо е добре винаги да следите в коя част на денонощието се появяват умора, болка и други. Също така следете кога сте пренаситени с енергия и кога се будите нощем.

Вътрешният биоритъм на тялото се ръководи от енергията Чи, която отговаря за правилното функциониране на процесите в тялото. Тя преминава през всички меридиани на тялото, като на всеки два часа е интензивна в даден орган. Когато някой орган се запуши, се появяват най-различни неразположения. Ето как да се ориентирате сами според симптомите в дадения часови диапазон.

Между 7 и 9 часа. Най-активно е храносмилането и отделянето на хормони. Дори запушеният нос може да говори за проблем със стомаха. Между 19 и 21 часа стомахът е в най-слабата си фаза и приетата след тези часове храна не се преработва. Това може да доведе до гниене и ферментация.

Между 9 и 11 часа. Тези часове са подчинени на панкреаса и далака. Съпротивителната сила на тялото е в своя пик, което прави периода подходящ за ваксини, операции и ускорено лекуване. В 10 часа телесната температура е в своя пик. Между 10 и 11 часа краткосрочната памет и способността за заучаване са най-добри. Ето защо повечето изпити се насрочват за тогава.

Между 11 и 13 часа. Около 12 часа способностите за концентрация спадат. Стомахът отделя киселина. Най-уязвимо и енергизирано е сърцето. Трябва да се избягват силни физически натоварвания, стрес и операции.

Между 14 и 15 часа. В този часови диапазон най-активен е меридианът на тънките черва. Кръвоснабдяването е насочено изцяло към храносмилането и преработката на храната. Нивото на хормоните и кръвното са ниски, намалява и възприятието за болка. Тялото е еластично, отделянето на жлъчна киселина намалява.

Между 15 и 17 часа. Спадът на енергията от обяд е преодолян и тялото се енергизира. Кръвното, кръвообращението и дългосрочната памет са в своя пик. Отделянето на урина се засилва.

Между 17 до 19 часа. Това е времето на бъбреците и свързаната с тях система в тялото. Активизира се обмяната на веществата и виталността. Бъбреците филтрират кръвта, стомахът отделя повече киселина. Периодът е подходящ за прием на билкови чайове – ефектът им ще е оптимален.

Между 19 и 21 часа. Меридианът на кръвообращението. В него кръвното налягане и пулсът намаляват. В тази фаза тялото се отпуска, а основните органи си почиват. Всяка депресия в този период говори за смущения в кръвообращението.

Между 21 и 23 часа. Периодът на щитовидната жлеза, наричан от китайската медицина още система за трикратно затопляне. Причината е, че тази жлеза има важна роля за затоплянето и регулирането на общите телесни функции.

Между 23 и 00 часа. Пикът на имунната система. Час преди полунощ се активира и енергийният меридиан на жлъчката. Отделянето на кортизол почти спира, тялото се отпуска за почивка, температурата и налягането намаляват.

Между 23 и 01 часа. Клетките се делят най-усилено и кожата се обновява. В тези часове, ако има проблем при нея, се появяват и коликите в жлъчката.

Между 01 и 03 часа. Енергията на тялото се концентрира в черния дроб. Ако имате проблем с него, често се будите по това време.

От 03 до 05 часа. Меридианът на белия дроб. Хора със сърдечна недостатъчност се будят по това време, тъй като не могат да си поемат дъх. Ако усещате леко замръзване, то това е резултат от връзката между белите дробове и кожата.

Между 05 и 07 часа. Пикът на дебелото черво. В него се отделя активно тестостерон, което е и причина за повишеното либидо на много мъже рано сутрин.

Елементите в тялото ни си кореспондират чрез обмен на енергия. Старите китайски лечители знаят, че тази енергия тече по определени линии или меридиани, и така достига до органите. За да я хармонизират, те използват акупунктура, практикуване на източни бойни изкуства и медитация.

ezine.bg