Китай подозира властите в САЩ, че стоят зад разпространението на новия коронавирус в страната им. „Теорията на конспирацията“ се състои в това, че COVID-19 е с изкуствен произход и вероятно е разработен в САЩ и тя се появи доста по-рано в някои среди. Но сега тази версия вече е обект на подозрения сред най-високите дипломатически нива – служител на Министерството на външните работи на Китай, пише вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса, който отразява само позициите на своя автор, с които агенция „Фокус“ не се ангажира.

Как американците биха могли да са отговорни за разпространението на вируса в Китай? Ще се развие ли това обвинение и какви могат да бъдат последиците за отношенията между Китай и САЩ в този случай?

Днес, 13 март, стана известно кога точно в Китай се е появил първия пациент, заразен с коронавируса, поне според медиите в Пекин. Според тях вирусът се е появил за първи път при жител на град Ухан, провинция Хубей, на 17 ноември миналата година. Но в китайското външно министерство предполагат, че вирусът COVID-19 може и да е бил “внесен” в страната.

„Вероятно е американските военни да са довели до епидемията в Ухан. Бъдете честни!” – заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Джао Лицян в свое емоционално съобщение.

Висшият дипломат прикачи видеоклип от речта на ръководителят на Американския център за превенция и контрол на болести Робърт Редфийлд в Камарата на представителите на Конгреса, където той казва, че коронавирусът е открит при няколко починали американци, които са диагностицирани с грип. Джао предположи, че първият пациент с COVID-19 се е появил всъщност в САЩ и призова американците да пуснат данни за броя на заразените.

Тази сряда Световната здравна организация (СЗО) обяви COVID-19 за пандемия. След това президентът Доналд Тръмп забрани влизането на европейски граждани в САЩ. По това време 1162 души са били заразени с коронавирус в САЩ, а 37 са починали.

На фона на развитието на вируса се разпространява и конспиративна теория, според която COVID-19 е изкуствено създаден като биологично оръжие, което или е било изпуснато от лаборатория, или пък е било умишлено освободено в Китай.

Бившият израелски разузнавач Дани Шохам, цитиран от „Комсомолская правда“, смята, че в биологичните лаборатории на Института по вирусология в Ухан е имало военни разработки. От своя страна бившият член на Комисията за биологично оръжие на ООН Игор Никулин в коментар за URA.ru заяви, че според него COVID-19 е изкуствено създаден и САЩ трябва да осигурят достъп на международните наблюдатели до своите лаборатории, в противен случай американците ще продължат да се считат за заподозрени в създаването на коронавируса.

Но Джао Лицзян в своето изявление не обвини САЩ в биологична атака или умишлено заразяване на китайски гражданин – той каза само, че COVID-19 според него е с американски произход и по някакъв начин се е озовал в Ухан.

„Миналия октомври в Китай се проведоха седмите международни военни игри. В тях участва и САЩ. Може би с това е свързано изявлението на представителят на Министерството на външните работи на Китай”, каза за вестник „Взгляд“ Василий Кашин, старши изследовател в Института за Далечния Изток на Руската академия на науките.

Като се има предвид, че игрите се проведоха в края на октомври, а първият случай в Ухан според китайските власти е бил открит в средата на ноември, това се вписва добре в инкубационния период на коронавируса – около 14 дни.

Но, разбира се, съмненията, изразени от Джао за американския произход на COVID-19 и че САЩ крият нещо, не са потвърдени.

Според Кашин е абсурдно да се предполага, че американците биха могли умишлено да пуснат вируса в Китай.

„Не можете да контролирате разпространението на болестта, не можеш да предвидиш как ще се стекат нещата. Освен това от страна на САЩ никой не би направил това, предвид търговските отношения (с Китай), пътуванията на милиони хора, наличието на десетки полети между големите китайски и американски градове всеки ден“, подчерта експертът.

Изявлението на китайския дипломат очевидно е политически мотивирано, смята Кашин. Думите на Джао изглеждат като отговор на обвиненията на американския републикански сенатор Томас Котън, който всъщност беше първият, който загатна за конспиративната теория, че китайците са измислили нов вирус в рамките на програмата си за биологична война.

https://lupa.bg