С популяризирането и използването на китайската ваксина у дома и в чужбина, нейната безопасност и ефективност бяха признати от много страни, а лидерите на много държави дори дадоха пример, като се ваксинираха с нея.

На 10 януари, президентството на Сейшелските острови съобщи, че президентът е бил инжектиран с ваксина срещу COVID-19 на китайската компания „Синофарм“. Островната държава стана първата в Африка, която проведе мащабна ваксинация срещу COVID-19.

На 13 януари, индонезийският президент Джоко Видодо показа на живо ваксинирането си с китайската „КоронаВак“ срещу COVID-19.

На 14 януари, турският президент Реджеп Тайип Ердоган също си постави „КоронаВак“.

На 24 януари, сръбският президент Александър Вучич заяви в интервю за местни медии, че не е решил кога да си постави ваксината, но ще избере китайската.

На 28 януари, президентът на Чили Себастиан Пинера отиде на летището да посрещне пратката от ваксини „Корона“ и заяви, че масовата ваксинация в страната ще започне на 3 февруари.

На 29 януари, унгарският лекарствен регулатор одобри използването на китайската ваксина срещу COVID-19 на “Синофарм” и стана първата държава от ЕС, която разреши използването на китайски ваксини.

http://bulgarian.cri.cn