К иев отхвърли предложенията на Кремъл, според които моделите на неутралитет на Австрия и Швеция могат да бъдат пример за Украйна, се каза в изявление на президентството, цитирано от ANews.

От президентството подчертаха, че „гаранциите за сигурност“ трябва да бъдат в центъра на преговорите за прекратяване на огъня с Русия.

„Украйна сега е в състояние на пряка война с Русия. Следователно моделът може да бъде само „украински“ и само при законно проверени гаранции за сигурност“, каза нейният водещ преговарящ Михайло Подоляк в коментар на пубикуваното изявление на кабинета на президента Володимир Зеленски.

„Моделът на гаранции за сигурност е на масата за преговори. Какво означава това? Строго споразумение с редица държави гаранти, които поемат ясни правни задължения за активно предотвратяване на атаки“, каза преговарящият Михайло Подоляк в Twitter.

Неутрална Украйна със собствена армия като Австрия или Швеция се разглежда като възможен компромис в преговорите с Киев, казаха по-рано днес от Кремъл, съобщават от Reuters.

„Това е вариант, който в момента се обсъжда и който наистина може да се разглежда като компромис“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция РИА.

Песков коментира изказванията на Владимир Медински, главен преговарящ на Русия, който по-рано каза пред държавната телевизия: „Украйна предлага австрийска или шведска версия на неутрална демилитаризирана държава, но в същото време държава със собствена армия и флот“.

Външният министър на Русия Сергей Лавров определи преговорите с Украйна като “трудни”, но изрази надежда за постигане на компромис. https://www.vesti.bg