Кетонова диета срещу грипа

0
2277
Кетонната диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати помага да защитите тялото си от грипния вирус тип А. Проучването на американски учени е публикувано в списание “Science Immunology”.
В експеримента са участвали две групи гризачи – експериментални и контролни. Първата седмица преди заразяването с вируса на грип А е животните са поставени на кетонова диета. Диетата на втората група е бил с високо съдържание на въглехидрати. Експертите отбелязват, че животните от първата група са понесли по-леко болестта, съответно процентът оцелели е бил по-висок.
Причината за ефективността на тази диета при заболяване от грип се дължи на факта, че при нея хранителният режим активизира клетките на имунната система, което способства за производството на слуз, задържаща вируса на грип А.
През юли “Military Times”, позовавайки се на представители на Министерството на отбраната на САЩ, писа, че в бъдеще американските военни могат да бъдат подлагани на кетонова диета, тъй като по този начин тялото губи глюкоза и започва да изгаря собствените си запаси от мазнини.

Какво представлява кетонната диета и как работи?

Етническата група на ескимосите често се разглежда като пример за това как нисковъглехидратната диета подтиква организма да гори мазнини вместо захар и глюкоза. Този процес се нарича кетоза. При него тялото генерира енергия като гори кетони, а не въглехидрати.

Кетоните се метаболизират от мастните киселини в черния дроб и произвеждат енергия. Когато в тялото няма достатъчно високо ниво глюкоза, която е първият му източник на гориво, започват да се произвеждат кетони. Този източник на енергия е чудесен за невроните, тъй като може да преминава от кръвния поток в мозъка.

Кетозата е процес, който човешкото тяло развива преди много години, когато храната е била оскъдна. Но и в днешно време всеки може да вкара тялото си в режим на кетоза, като ограничи приема на въглехидрати до 80 г дневно, а протеинът до 1,2 г на килограм тегло. При процеса на адаптация на тялото към този режим, хормонът, който е основен за кетонния метаболизъм, става много по-ефективен.

Кои храни са позволени?

Кетонната диета залага на храни, богати на здравословните мазнини. Това са авокадо, кокосово масло, масло, студенопресован зехтин, яйца, сурови ядки и семена. Също така може да консумирате нисковъглехидратни зеленчуци – зеле, селъри, карфиол, брюкселско зеле, аспержи, броколи, кейл, спанак. Източниците на протеин са – дивечови меса, пасищно говеждо, пасищни пилета, риба и морски дарове, пълномаслени млечни продукти от пасищни животни, ферментирали млечни продукти.

Поддържането на алкална среда в организма е важно за отслабването на раковите клетки. Приемът на органични киселини, антиоксиданти и ензими ще ви помогне да постигнете такава среда.

  1. Жените в Китай не страдат от рак на гърдата, защото не ядат този продукт! Кратък ТЕСТ трябва ли вие да се притеснявате?
  2. Диета под знака на Зодиака
  3. Може да го има във всяка градина, а е незаменим! 9 неочаквани ползи от българския пипер
  4. Отслабване според аюрведа с горчиви и лютиви храни
  5. Диета за секс
  6. Диета с кисело мляко
  7. Кога е най-добре да пием кафе
  8. Кръвни групи и съвместими храни
  9. Най-женските витамини /18+/
  10. Бананова диета
  11. Тази диета е новата сензация сред жените!
  12. 5 храни, които са толкова калорични, колкото и бързата храна
  13. Диета със зелен чай