• Румънските туристи бяха извозени от екипи на румънската Спешна помощ с вертолети

Разпитват оцелели в зверската катастрофа с румънски автобус на пътя Русе-Велико Търново.

“Разпитите се водят в полицията, в следствието, в болницата. Следователи от Националната следствена служба са командировани на място, за да изясняват причините за произшествието”, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново прокурор Илиян Благоев от мястото на инцидента, цитиран от “Труд”.

Той допълни, че румънските туристи няма да бъдат задържани нито час повече, отколкото е необходимо. На място е пристигнал и румънският консул. “Приключат ли действията с оцелелите туристи, веднага ще си тръгнат. Виждате какво е положението след една катастрофа- документи, багажи, пострадали, роднини…”, каза още прокурор Благоев.

“До момента е извършен оглед на местопроизшествието, движението е освободено. Автобусът с румънска регистрация е ударил спрял извън платното автомобил с холандска регистрация, в който за щастие не е имало хора. След удара в спрялото пежо, автобусът се е ударил в дърво зад мен и след още 240 метра е спрял в посока Русе. Работи се по всички версии- човешка грешка, вина на шофьора, техническа неизправност”, обясни Бранимира Вергова от Националната следствена служба.

 

Ограничението на скоростта в участъка е 90 км/ч.

Мъже и жени са починалите. Четвъртият, който издъхна в болница е турски гражданин.

“Един от пациентите беше в тежко състояние. Имаше тежка черепно- мозъчна травма, несъвместима с живота и почина рано сутринта в събота. Останалите пациенти са обгрижени и обслужени от нашите екипи, стабилизирани са. Извършени са първични хирургични обработки. Петима от тях са румънски граждани, останалите са граждани на Република Турция.

Румънските туристи бяха извозени от екипи на румънската Спешна помощ с вертолети. Травмите са тежки, но пациентите са стабилни. Консулът на Румъния ме информира, че такъв е техният протокол за спешна помощ. Турските граждани остават при нас, те са също в стабилно състояние. Ние не можем да установим самоличността, помагат ни органите на вътрешните работи, тъй като част от тях са докарани без лични документи. Няма ранени деца”, коментира д-р Красимир Попов, директор на болницата във Велико Търново.

https://blitz.bg