КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА: 1650 – Англичанинът Хенри Робинсон открива първата в света брачна агенция 2000 – 93-годишен австриец става най-стария човек, получил шофьорска книжка.

ПРАЗНИЦИ:

 

2014 г.

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за геноцид над рускоезичното население в Украйна.

2014 г.

Конституционният съд на Испания блокира за пет месеца указа за провеждане на референдума за независимост на Каталония.

2013 г. Въоръжени бойци на Боко Харам откриват огън в селскостопански колеж в Нигерия, 44 жертви.

2012 г.

Станишев е обявен за президент на Партията на европейските социалисти.

2011 г.

В България продължават антициганските вълнения, предизвикани от реакцията на хората спрямо мафиотската престъпност на олигархията и слабата държавност.

2011 г.

Парламентът на Киргизия постави казината извън закона.

2010 г.

Анна-Мария Борисова подава оставка, която е приета без възражения от премиера Бойко Борисов. Повод за оставката й е искането на вот на недоверие към правителството от страна на опозицията във връзка с предложената от нея концепция за доплащане от страна на пациентите на всички лекарски услуги.

2009 г. – Почива Павел Попович, съветски космонавт (* 1930 г.)

2007 г.

В с. Обручище е село, Община Гълъбово, Област Стара Загора тържествено се освещава паметник на местния герой Руси Кънев–Бакърджията. Той е един от съратниците на Васил Левски. Участва активно в Старозагорското въстание в 1875 г. Бронзовият паметник е с височина 3 м. и е по проект на скулптора Тодор Тодоров.

2006 г.  – сблъсък над Мато Гросо (Бразилия), 154 жертви. Катастрофата доведе до криза в гражданската авиация в Бразилия през 2006–2007 г.

2005 г. – Почива Генади Сарафанов, съветски космонавт (* 1942 г.)

2001 г.


БСП издига кандидатурата на Георги Първанов за президент, след като не успява да постигне споразумение с ДПС и НДСВ за обща кандидатура. По-късно за вицепрезидент Първанов посочва о.з. ген. Ангел Марин, бивш началник на ракетни войски.

 

2001 г.


Либералнодемократична алтернатива (ЛДА) с председател Румен Данов и с почетен председател е Желю Желев взема решение да напусне коалицията Либералнодемократичен съюз (в която членува ДПС) и да не подкрепи Петър Стоянов в изборите за президент.

Либералнодемократичният съюз е създаден на 10 юли 1998 г. от следните формации, определящи се като либерални: Движение за права и свободи (ДПС), Нов избор, председателстван от Димитър Луджев, Свободна радикалдемократическа партия с председател Кирил Бояджиев и Либералнодемократичната алтернатива.

 

 

1999 г.

Умира Драган Димитров Тенев – български юрист, писател белетрист, публицист, историк, сценарист. Роден е на 12 април 1919 г. в София. Завършва право и държавни науки (1944 г.) и философия (1951 г.). Драган Димитров Тенев е заместник-главен редактор в “София-прес”. Член е на СБЖ. Автор е на книгите “Малки разкази за велики хора” (1961 г.), “Зора зори” (1963 г.), “Кавалерийски фрагменти” (1963 г.), “Николай Павлович” (1970 г.), “Чудната история на изкуството” (1970 г., в 3 издания), “Стъпалата на славата” (1972 г.), “Среднов. град” (1973 г.), “Тези красиви площади”, “Вечно зеленото клонче” (1979 г.), “40 разказа за прочути композитори” (1979 г.), “Неаполитанската песен” (1980 г.), “Ехо от Шипка” (1975 г.), “Малки разкази за велики художници” (1980 г.), “Гарибалди” (1967 г.), “Цветни картички от …” (1983 г.), “Животът на Вазов” (1984 г.), “Слънцето изгря най-късно на изток” (1987 г.), “Новели за познатите ни непознати” (1991 г.), “Бащите на Америка” (1991 г.). Сценарист на ТВ и радионовели, на научно-популярни филми и на 40-серийната ТВ поредица “Приказки за изкуството”. Един от създателите и водещ на ТВ предаване “Минаха години”. Носител е на следните награди: две национални за детска литература (1977 г.), за сценария “Приказки за изкуството” и за книгата “Вечно зеленото клонче” (1980 г.), орден “Кирил и Методий”, I ст.

 

 

1997 г.


Британски учени съобщават, че са открили връзка между инфекциозно заболяване на човешкия главен мозък и инфекциозно заболяване на мозъка на кравите. Налице е категорично доказателство за нова версия на синдрома на Кройцфелд-Якобс, придобила известност като “Луда крава”. Научното наименование на тази нова версия е Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE). Към дадения момент двадесет и един души във Великобритания са инфектирани със заболяването. Всички те са консумирали месо, заразено с “Луда крава”.

 

 

1989 г.

На 28, 29 и 30 септември в софийската кинозала “Сердика” са събрани близо 1 000 души от завърналите се след емигрирането в Турция български турци. Мотото на срещата е: “България – наше Отечество, съдба и бъдеще”. Целта й е да демонстрира привързаността им към България и да покаже, че те на са изселени принудително, а турската пропаганда ги е подвела да емигрират.

Терминът “Възродителен процес” се споменава за първи път в материал на ЦК на БКП, изпратен до всички висши партийни ръководители в страната, който е озаглавен “Укрепването на единството на българската социалистическа нация, на нейната етническа хомогенност”. В този документ за първи път се говори и за “смяна на имената”. В материала се посочва, че “документално” е установено, че българските турци са “потомци на ислямизирани в миналото българи” и че целта на “преименуването” е “окончателно и безвъзвратно да откъснем това население от турцизма” и да се постигне “избистряне и укрепване” на неговото българско национално съзнание. Изпращането на този документ е предшествано от среща на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети, състояла на 18 януари 1985 г. На срещата председателят на Министерския съвет Георги Атанасов изнася доклад за резултатите от кампанията по преименуването на българските турци, според който до 14 януари същата година са сменени имената на 310 000 души предимно от Кърджалийски, Хасковски, Бургаски и Пловдивски окръг.

На 28 януари 1985 г. на съвещание на ЦК на БКП с партийния актив в София се отчита, че в цялата страна преименуването е приключило. Обяснено е, че с него се поставя началото на “възродителен процес”, който трябва да възстанови българското национално съзнание на преименуваните и окончателно да ги приобщи към българската нация.

На 12 март 1988 г. пред Политбюро на ЦК на БКП Тодор Живков излага основните моменти в “новата стратегия по възродителния процес”. Обсъждат се “Тезиси по възродителния процес”, тъй като преименуването не е дало желания резултат и Живков настоява българските турци да бъдат приобщени “в процеса на преустройството”. Той предлага да се преселват отделни семейства и край границата да се настаняват българи. В тона му се долавя тревога от усложняващата се ситуация: “Трябва да се отиде към нови смели решения, които да ни позволят да доведем това дело докрай. Но ние не сме разсекли възела. Това, че сме сменили имената, нищо не значи. Те се кръщават вкъщи, всяко новородено има две имена и т.н. При новите условия национализмът започва да се възражда.”

 

 

1988 г.


Космическата совалка “Дискавъри” е изстреляна от космодрума Кейъп Канаверал. САЩ изстрелват совалка за първи път след трагедията с “Челинджър”. Това бележи завръщането на САЩ в космическите полети със совалки.

 

 

1976 г.


Роден е Андрий Шевченко – украински футболист, нападател. Започва кариерата си през 1994 г. в “Динамо” – Киев (за 5 години отбелязва 60 гола в 118 мача; 5-кратен шампион на Украйна). През 1999 г. преминава в “Милан” (до началото на сезона 2002/2003 г. има 95 мача и 62 гола). В момента Шевченко е играч на “Челси”. Национален състезател за отбора на Украйна.

 

 

1963 г.


Състои се първото турне на “Ролинг Стоунс”. Английската рокгрупа е създадена в Лондон през 1962 г. в състав: Мик Джагър – вокал; Кийт Ричард – китара, вокал; Брайън Джоунз – китара (до 1969 г.); Чарли Уотс – ударни; Бил Уаймън – бас; Мик Тейлър – китара (1969-1975 г.); Рон Ууд – китара, вокал (от 1975 г.). Името на състава е взето от едноименния блус на Мъди Уотърс.

 

 

1960 г.


Съветският лидер Никита Хрушчов разстройва съвещание на Общото събрание на ООН с няколко гневни избухвания.

С цел да изрази неодобрението си към начина, по който силите на ООН се намесват във военния конфликт в Конго Хрушчов два пъти удря с двата си юмрука по банката и два пъти прекъсва с викове на руски език, съпроводени с размахване на показалец говорещия на трибуната британски премиер.

 

 

1956 г.

Умира Уилям Боинг, американски авиоконструктур

 

 

1952 г.


Между 29 септември и 3 октомври се провежда инсценираният “голям католически процес” срещу 40 души, от които 27 свещеници и една монахиня. Те са обвинени в създаване на “шпионска и заговорническа католическа организация в България”, работила в услуга на Ватикана и на чужди разузнавания. На смърт са осъдени епископ Евгений Босилков, отец Йосафат Шишков, отец Павел Джиджов и отец Камен Вичев, а останалите са изпратени в затвора.

 

 

1950 г.

В САЩ е тестван първия телефонен секретар.

 

1950 г. – Родена Лорета Годжи, италианска певица, актриса и тв водеща

1943 г.

Роден е Лех Валенса, бивш президент на Полша

 

 

1938 г.


На 29 и 30 септември в Мюнхен е сключено Мюнхенското споразумение (1938 г.).

Подписано е от министър-председателя на Англия Н. Чембърлейн, министър-председателя на Франция Ед. Даладие, А. Хитлер от името на Германия и Б. Мусолини от името на Италия.

Споразумението предвижда откъсването на Судетската област от Чехословакия и предаването й на Германия, а така също и откъсването на някои други чехословашки области, които се предават на Унгария и Полша. Мюнхенското споразумение (1938 г.) е една от първите значителни стъпки, довели до избухването на Втората световна война (1939-1945 г.).

 

 

1936 г.


Роден е Силвио Берлускони – италиански медиен магнат, политик, мултимилионер.

 

 

1935 г.


Роден е Джери Лий Луис – американски певец и пианист, един от родоначалниците на рокендрола.

 

1934 г. – Роден Джери Лий Люис, американски певец

1927 г.


В Сейнт Луис торнадо разрушава 1800 сгради и убива 85 души.

 

 

1924 г.


Съветът на Обществото на народите одобрява спогодбата “Калфов – Политис”.

Спогодбата “Калфов – Политис” (1924 г.) е за осигуряване на националните и културните права на българското малцинство в Гърция и на гръцкото малцинство в България. Подписана е на 10 септември 1924 г. от външните министри на България (Христо Калфов) и на Гърция (Николас Политис), по чиито имена е и наречена.

 

 

1920 г.

Подписана е декларация за обединение на синдикалните централи на Българската комунистическа партия (БКП) и на Българската работническа социалдемократическа партия (обединени) (БРСДП) (о) на основата на комунистическата платформа.

 

 

1918 г.

По време на Първата световна война (1914-1918 г.) е подписано Солунското примирие. Примирието е сключено между България и страните от Антантата.

То е за прекратяване на военните действия. Подписано е в град Солун, Гърция от правителството на Александър Малинов (управлявало България от 21 юни до 28 ноември 1918 г

 

 

1918 г.


По време на Войнишкото въстание Райко Даскалов (на снимката) заедно с достигналите до подстъпите към столицата разбунтували се войници дава ултиматум на правителството да предаде властта на въстаниците. На следващия ден бунтовниците са разбити при Княжево и Горна баня от юнкерите с помощта на немски части, а на 2 октомври с превземането на Радомир, бунтът е потушен окончателно.

 

 

1916 г.


Джон Рокфелер става първият милионер в света.

 

 

1913 г.

Умира Рудолф Дизел, немски инженер

 

 

1912 г.


Роден е Микеланджело Антониони – италиански режисьор, създател на киното на постнеореализма, философски задълбочено и провокиращо: “Викът” (1957 г.), “Приключението” (1960 г.), “Нощта” (1961 г.), “Затъмнението” (1962 г.), “Червената пустиня” (1964 г.), “Фотоувеличение” (1967 г.), “Забриски пойнт” (1970 г.), “Китай” (1973 г.), “Професия репортер” (1975 г.), “Тайната на Обервард” (1980 г.), “Идентификацията на една жена” (1982 г.), “Отвъд облаците” (1995 г.), “Посока Верна” (2000 г.), “За да бъдем заедно” (2001 г.).

 

 

1912 г.

Светият синод назначава Драговитийския епископ Йосиф за ръководител на военното православно духовенство при Главната квартира с чин офицерски кандидат.

 

1904 г. – Роден Николай Островски, съветски писател († 1936 г.)

1902 г.


Умира Емил Зола – френски писател.

 

 

1853 г.


Близо до бреговете на Шотландия потъва английският кораб “Ени Джейн”, в резултат на което загиват 348 души.

 

 

1843 г.

Роден е Михаил Дмитриевич СКОБЕЛЕВ – генерал, отличил се в Руско – турската война 1877 – 1878 г.

 

 

1801 г.

Подписан е Мадридският договор, с който е сложен край на войната между Испания и Португалия.

 

 

1789 г.


Конгресът на САЩ гласува създаването на американската армия.

 

 

1739 г.


С посредничеството на френския посланик в Цариград граф дьо Вилньов Русия и Турция подписват Белградския мирен договор, с който окончателно завършва руско-турската война от 1735-1739 г.

Според клаузите на договора Русия няма право да държи свои кораби в Азовско и Черно море, като търговията между двете страни трябва да се осъществява с османски кораби. Петербург получава незначителни териториални придобивки в района на р. Днепър. Мирът съдейства за временното стабилизиране на Османската империя, което има благоприятно въздействие за стопанското развитие на българските земи.

 

1717 г. – земетресението в Гватемала от 1717 г., частично унищожавайки град Антигуа Гватемала , столицата на генералното капитанство на Гватемала .

1669 г.  – в катедралата “Свети Станислав и Вацлав” Михаил Корибут Вишневецки е коронясан за крал на Полша и велик княз на Литва.

1655  – Руско-полска война (1654-1667) : Руско-запорожките войски побеждават полската армия в битката при Городок .

1621 г.  – сключен е Хотинският договор , според който Полша се задължава към Турция да възпре запорожките казаци от набези в Крим .

1567  – в нощта на 29 срещу 30 септември се случи Микелада , която стана една от причините за избухването на Втората хугенотска война .

1227 г.


Папа Григорий отлъчва от църквата германския крал Фридрих II.

106 пр.н.е. – Роден Помпей Велики, римски държавник и пълководец († 48 пр.н.е.)

480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от Ксеркс I.