•  „Тихо и без терор“, пише в.“Новини“ в 1926 г. Ръката на румънски войник насочва печата за бюлетината на избирателя за гласуване в будката за правителството, опънеш ли се – следва черта с тебешир на гърба и побой и арести навън, няма ала-бала, машини и проч.

Румен Николаев 

Как се е гласувало преди близо един век в Добруджа под румънска власт? Част от тогавашния изборен процес на място разбираме от книгата „Добруджа в борбата за свобода“ на Иван Георгиев. В нея авторът публикува дописката „Терорът в Добруджа“ на вестник „Новини“ от 1926 г.:

… „В Бейбунарската секция (днес Средище, Силистренско) гласуването за камарата стана тихо и без терор. Коалицията на демократи, националисти и земеделци получи 547 гласа повече от властта. За сената обаче във всяка будка, беше поставен по един войник. Турското население гласува отделно. На него не му се дава печатът в ръка, а просто печатът се държи от войника и когато избирателят влезе и постави бюлетината, печат слага войникът, където му е поръчано, без да пита избирателя. На българското население даваха печата, но ръката на избирателя се държеше от войника и печатът се слагаше там, където той насочи, разбира се, за правителството. Ако обаче избирателят се противеше и сложеше за опозицията, на гърба му се теглеше черта с тебешир и щом излезеше навън, те си знаеха работата: почваше побоят, арестите и пр.“

В мирно време станало това. И добруджанци са яли румънски бой за по-свободния си избор при гласуването.

Малка отправка: в края на румънската кампания през войната окупационните войски заграбват от селяните в Бей бунар (Средище) едрия рогат добиктък, товарен инвентар и близо 70 тона зърнен фураж. В добавка идват побоищата при гореспоменатите избори 8 години по-късно в 1926 г.!