© Надежда Михеева/ТАСС

Осмокласничка внесе огнестрелно оръжие в гимназия № 5 в Брянск в четвъртък сутринта и откри огън. В резултат на това петима души са ранени, а друго момиче е починало. Момичето, което е треляло, се е самоубило, съобщиха от полицията.

ТАСС събра основната информация за инцидента.

Обстоятелства на инцидента

В 09:15 ч. в диспечерската служба на града е получено съобщение за авария в гимназия № 5 на Бежицкия район на Брянск.
Осмокласничка внася огнестрелно оръжие в училище и стреля няколко пъти.
Момичето е успяло спокойно да пренесе в туба ловна пушка, както и огромен нож, скрит в обувките й, съобщиха от оперативните служби .
Ловната гладкоцевна пушка Бекас-3, с която е извършена стрелбата, е била регистрирана на бащата на момичето и се е притежавала законно от него, каза депутатът от Държавната дума Александър Хинштейн . Тази информация беше потвърдена и от Главното управление на МВР за Брянска област.

Ранени и мъртви 

Един от ранените почина. Момичето, открило огън, се е самоубило.
В резултат на стрелбата в училище петима души са ранени и са откарани в лечебно заведение. Една от пострадалите вече е оперирана.
Детето е в тежко състояние с травми на рамото и коляното и е в реанимация. Останалите пострадали също са хоспитализирани с огнестрелни рани, съобщиха за ТАСС от спешните отделения по хирургия на градските и областните детски болници.
Хеликоптер Ми-8 на руското министерство на извънредните ситуации достави в Москва две деца, ранени при стрелбата. Състоянието им се оценява като тежко. Още трима пострадали остават в болници в региона в средно тежко състояние.
Министерството на здравеопазването съобщи , че един от двамата тийнейджъри, евакуирани в Москва от Брянск, е подложен на операция.

Версии за причините за случилото се

Конфликт със съученици се счита за приоритетна версия за стрелбата, съобщиха за ТАСС от органите на реда .
На момичето ще бъде направена следсмъртна психологическа и психиатрична експертиза.

Реакцията на властите

На мястото на инцидента работят служители на полицията и Спешна помощ.
Следственият комитет на Руската федерация образува дело за убийство въз основа на стрелба по част 2 на чл. 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация (убийство).
Бащата на стрелеца е доведен на разпит от разследващите. Разпитва се и директорът на училището .
Руският здравен министър Михаил Мурашко пое контрола върху оказването на медицинска помощ на пострадалите. По-специално, за тях ще бъдат организирани телемедицински консултации със специалисти от федерални клиники. Ръководителят на Министерството на здравеопазването оцени положително качеството на оказаната първа помощ на пострадалите.
Властите на Брянска област ще окажат помощ на семействата на загиналите и ранените в резултат на стрелбата, каза губернаторът Александър Богомаз .
Предстои да бъде назначена проверка на работата на частната охранителна фирма, която охранява гимназията, каза Хинштейн .
Министерството на образованието на Руската федерация изпрати оперативна група в Брянск, на учители и родители се оказва психологическа помощ.
Комисарят по правата на детето при президента на Руската федерация Мария Львова-Белова пое контрола върху ситуацията в гимназията.
Прокуратурата ще даде оценка на действията на длъжностните лица и собственика на оръжието.
Разследващи извършват оглед на класната стая в гимназията, където е станала стрелбата.
Началникът на руската гвардия изпрати служители на отдела в Брянск, за да проверят всички обстоятелства около инцидента.
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви , че е необходимо да се разбере защо се е случила тази трагедия.
В гимназията ще бъде въведено дистанционно обучение, съобщиха от администрацията на Брянск .
Правоохранителните органи съобщиха за задържането на бащата на момичето, извършило стрелбата, както и на ръководителя на частна охранителна организация и охранителка на училище.
Срещу служители на гимназията е образувано дело за небрежност .