Техеран и съюзниците изстрелват стотици ракети и дронове в отговор на удара по Дамаск

В нощта на 14 април Иран и вероятно съюзническите му групировки извършиха серия от атаки с крилати ракети и камикадзета на израелска територия. Това дойде в отговор на израелски въздушен удар срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, при който бяха убити висши офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC), включително двама генерали. Техеран нарече военния отговор “Истинско обещание”.

„В отговор на различни престъпления на ционисткия режим, включително атаката срещу иранската консулска служба в Дамаск и смъртта на редица командири и военни съветници на нашата страна в Сирия, въздушно-космическите сили на Корейската революционна гвардия изстреляха десетки ракети и дронове по конкретни цели в окупираните територии“, се казва в изявлението на IRGC ( цитирано от иранската държавна агенция IRNA).

Ракетите и дроновете са били изстреляни от покрайнините на иранския Керманшах, съобщава Al Arabiya. Според източника на Ал Джазира, в допълнение към самите ирански ракети и дронове, атаката може да включва проирански сили в Ирак и Сирия.

Телеграма IDF в 23:12 московско време на 13 април съобщи, че Иран е изстрелял дронове по посока на Израел. В 23:29 израелската армия съобщи за изстрелване на дронове от Ливан. Ливанският телевизионен канал Al-Mayadeen съобщи, че Хизбула стои зад атаката. В 0:29 московско време са задействани сирени за въздушна тревога, съобщиха от ИД. Израелската армия посъветва жителите на селища в окупираните Голански възвишения, както и Неватим, Димона и Ейлат, да останат в приюти „до второ нареждане“. 

В 1:36 ч. московско време IDF, цитирайки говорител контраадмирал Даниел Хагари, каза, че израелската противовъздушна отбрана „работи с пълен капацитет и прихваща заплахи, когато е необходимо, дори в този момент“. „В момента във въздуха има много самолети на израелските военновъздушни сили“, се казва в изявлението. Броят на целите и ефективността на противовъздушната отбрана тогава не бяха обявени.

В 1:42 сутринта сирените на гражданската отбрана, както IDF съобщи в своя Telegram, бяха активирани в Южен Израел. В 1:44 – в окупираните от Израел райони на Западния бряг, в 1:45 московско време – в района на Мъртво море, в 1:46 – в района на Йерусалим и в северната част на Израел, в 1:51 Москва време – в пустинята Негев в южните страни. 

Американският телевизионен канал ABC News в 1:35 московско време, позовавайки се на източник, научи, че САЩ плизнават изстрелването на 400-500 дрона и ракети срещу Израел. Американският телевизионен канал CNN нарече тази иранска атака срещу Израел най-голямата в историята. 

Скоро сирийската държавна агенция SANA съобщи за атаки срещу международното летище на сирийската столица Дамаск и операции за противовъздушна отбрана. РИА Новости съобщи и за експлозии в района на сирийското пристанище Латакия. Звуци от експлозии се чуха в столицата на Иракски Кюрдистан Ербил, до която има американска база, съобщи телевизионният канал Ал Арабия. Sky news Arabia съобщи за свалянето на няколко ирански дрона от американската ПВО над Ербил. Общо, според Ал Арабия, до 2 часа московско време ВВС на Великобритания и САЩ са свалили около 100 цели. 

Йорданските сили за противовъздушна отбрана също свалиха ракети, изстреляни от Иран, съобщи телевизионният канал Ал Арабия. В същото време иранската агенция Fars съобщава, че страната „може да се превърне в следващата ни цел, ако предприеме някакви действия в полза на Израел“. Великобритания разположи допълнителни изтребители от Кралските военновъздушни сили в Близкия изток заради атаката на Иран срещу Израел, съобщиха от Министерството на отбраната на страната. 

След приключване на атаката, около 2:40 московско време, ИРНА, позовавайки се на изявление на КСИР, съобщи за поражението на цели в Израел, без да уточнява подробности.

Редица страни от Близкия изток обявиха въздушното си пространство за затворено за полети на гражданската авиация в нощта на 14 април. Сред тях са Ирак, Йордания, Ливан. Федералната агенция за въздушен транспорт спря полетите на руски компании във въздушното пространство на Ирак, Йордания и Израел, съобщи агенцията в съобщение в канала си в Telegram в 0:25 московско време на 14 април „докато ограниченията не бъдат премахнати“. По-специално във въздушното пространство на Йордания от 23:00 часа московско време на 13 април до 05:00 часа московско време на 14 април; Ирак, от 23:45 ч. московско време на 13 април до 05:30 ч. московско време на 14 април; Израел, от 00:30 ч. московско време на 14 април до 07:00 ч. московско време на 14 април. 

Aeroflot заяви в своя Telegram, че не извършва полети над тези страни. Самолетът на “Аерофлот” , летящ от Москва за Техеран, кацна на летището в Махачкала и след зареждане се върна обратно в руската столица, съобщиха още от компанията.

Прессекретарят на Съвета за национална сигурност (NSC) Адриен Уотсън в изявление, публикувано през нощта на 14 април от уебсайта на Белия дом, каза , че екипът на Джо Байдън „получава редовни актуализации за ситуацията и ще се срещне с тях този следобед в Белия дом“ и „е в постоянен контакт с израелски официални лица“. „Тази атака вероятно ще продължи няколко часа. Президентът Байдън даде да се разбере ясно: Нашата подкрепа за сигурността на Израел е желязна. Съединените щати ще застанат с народа на Израел и ще подкрепят защитата му срещу заплахи от Иран“, се казва в съобщението. 

Европейският съюз, Франция и Великобритания осъдиха нападението на Иран срещу Израел.

Френските и британските власти нарекоха действията на Иран безразсъдни и дестабилизиращи, предупреждавайки, че това ще доведе до ескалация в Близкия изток.

Постоянната мисия на Иран към ООН заяви в социалните медии X, че ако Израел „направи нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-тежък“. „Ние атакувахме ционисткия режим в съответствие с член 51 от Хартата на ООН (нападение при самоотбрана) след нападението в Дамаск“, се добавя в него. IRGC също предупреди американските власти, че „всяка подкрепа или участие в атаки срещу иранските интереси ще бъде посрещнато с решителен и съкрушителен отговор“ (цитирано от IRNA).

От своя страна Израел ще изпрати искане за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН след иранската атака. Това каза за РИА Новости постоянният представител на Израел в организацията Гилад Ердан. По-късно той призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да осъди Техеран. „Иран наруши Устава на ООН и показа, че се превръща в заплаха за световния мир и сигурност“, написа той в социалната мрежа X.

Генералният секретар на ООН осъди атаката и призова за незабавно прекратяване на военните действия.

https://www.vedomosti.ru/