Таксиметров автомобил гръмна на бензиностанция на Марешки в Добрич по пътя за Варна. Трагедията се разиграла в събота вечерта, около 20.30 ч. Според очевидци, на волана била водачката на автомобила, на задната седалка седяла майка й. По време на зареждане с метан, изведнъж се чул силен взрив. Задната част на колата била почти откъсната. Части от автомобила се разхвърчели из цялата бензиностанция.

На място веднага пристигнали пожарникари, полицаи, лекари. Пострадалите жени бяха отведени веднага в болницата. Токът на бензиностанцията беше изключен, за да не стане по-голяма беля. Дори разследващите работеха с прожектори. Бензиностанцията остана затворена за няколко часа.

Жената, шофирала автомобила, е настанена с комоцио и травма на главата в отделението по неврохирургия. За съжаление, по-късно майка й е починала в болницата.

SONY DSC

„Образувано е досъдебно производство по чл. 123 за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Досъдебното производство се наблюдава от Окръжната прокуратура в Добрич.“ Това съобщи на брифинг временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор Златко Тодоров.

След произшествието на бензиностанция Марешки са извършени необходимите следствени действия, извършен е оглед на местопроизшествието. Разпитани са свидетели, изискана е техническата документация. Назначени са съдебно медицински и технически експертизи. След изготвянето им и заключенията, ще имаме отговор на причините за взрива, уточни прокурор Тодоров.

Ще се проверява кога е монтирана газовата бутилка и газовата уредба в таксиметровия автомобил, както и кога е проверявана.

„При подход за зареждане на автомобила е започнало зареждане с метан и тогава гръмва газовата бутилка“, обясни окръжният прокурор.

Разследват се всички хипотези, ще бъде проверено всичко, допълни Златко Тодоров,  включително и дали трябва да има хора в автомобил по време на зареждането с метан на бензиностанция.

Жената, шофирала автомобила, е в стабилно състояние. Бензиностанцията остава затворена.

Тази сутрин управителят на бензиностанцията Димитър Димитров заяви, че причината е в бутилката на автомобила, което най-вероятно ще доведе до проверка на всички газови уредби на такситата в Добрич, а може би и на сервизите, които поставят газови уредби. Има съмнение, че бутилката е поставена след годишния преглед на автомобила и че не е регистрирана.  Има и изявления, че газови бутилки се използват за зареждане с метан.

Автомобилът, според таксиметрови шофьори, е собственост на фирма, която има и други таксиметрови коли.

Изобщо, много неизвестни се появиха около таксиметровите автомобили след трагичния инцидент, как ще бъдат решавани – предстои да видим.

НДТ