Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров обвини генерал-полковник Александър Лапин, че е принудил руските войски да напуснат Красни Лиман. Г-н Кадиров публикува съобщението си с обвинения в Telegram почти веднага след като руското министерство на отбраната официално обяви изоставянето на Красни Лиман.

Според ръководителя на Чечения Александър Лапин е командвал отбраната на Краснолиманския участък на фронта. Рамзан Кадиров твърди, че генерал-полковникът е „разположил мобилизирани бойци от ЛНР и други части на всички граници на Лиманското направление, но не им е осигурил необходимата комуникация, взаимодействие и доставка на боеприпаси“.

 

„Преди две седмици моят скъп брат Апти Алаудинов, скъпият ми брат Апти Алаудинов лично ми докладва, че нашите бойци могат да станат лесна мишена. На свой ред уведомих Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, за опасността. Но генералът ме увери, че не се съмнява в лидерския талант на Лапин и не вярва, че е възможно отстъпление в Красни Лиман и околностите му“, пише Рамзан Кадиров.

Според него преди седмица Александър Лапин е преместил централата си в Старобелск, а той е заминал за Луганск. „Как можете бързо да управлявате единици, като сте на 150 км от тях? Поради липсата на елементарна военна логистика, днес сме напуснали няколко населени места и голяма територия“, добави той.

По-рано днес, на 1 октомври, руското министерство на отбраната съобщи , че войските са изтеглени от Красни лиман “на по-изгодни рубежи”. Както обясниха от ведомството, решението е взето поради създаване на заплаха от обкръжение. Припомняме, в навечерието ръководителят на ДНР Денис Пушилин заяви , че Въоръжените сили на Украйна са взели руската армия в полукръг в Красни Лиман.

През юни руското министерство на отбраната съобщи , че генерал-полковник Александър Лапин командва съединения и военни части от войските на Центъра. Г-н Лапин е командир на Централното военно окръжие от 22 ноември 2017 г. През юли руският президент Владимир Путин го удостои със званието Герой на Русия