Правителството отбеляза, че целта на регулирането на концепцията е да интегрира механизма за циркулация на цифрови валути във финансовата система и да осигури контрол върху паричните потоци във веригата на кредитните институции.

МОСКВА, 8 февруари. /ТАСС/. Правителството на Руската федерация одобри концепцията за законодателно регулиране на циркулацията на цифрови валути, която се фокусира върху защитата на правата на обикновените инвеститори. Това съобщиха във вторник от пресслужбата на кабинета.

“Правителството определи бъдещето на цифровите валути в Русия. Обръщението на такива финансови активи ще бъде регулирано от държавата със строги задължения за всички участници в професионалния пазар и с акцент върху защитата на правата на обикновените инвеститори”, се казва в съобщението. .

Кабинетът отбеляза, че целта на регулирането на концепцията „е да интегрира механизма за циркулация на цифрови валути във финансовата система и да осигури контрол върху паричните потоци във веригата на кредитните организации“.

„Защитата на правата на гражданите, освен разделянето на инвеститорите на квалифицирани и неквалифицирани, ще бъде осигурена чрез изискванията за лицензиране на платформи за криптовалути. Те от своя страна ще трябва да имат финансови въздушни възглавници по отношение на ликвидност и капиталова адекватност, “, подчертаха от правителството на Руската федерация. Освен това се планира въвеждането на задължение за участниците на пазара „да информират гражданите за повишените рискове, свързани с цифровите валути“, допълват от пресслужбата.

Както очаква правителството, прилагането на концепцията ще осигури създаването на необходимата регулаторна и правна рамка, „ще изведе индустрията на цифровите валути от сянка и ще създаде възможност за легална бизнес дейност“. Кабинетът отбеляза, че Министерството на финансите, Банката на Русия, Росфинмониторинг, ФСБ, Министерството на вътрешните работи, Федералната данъчна служба, Министерството на икономическото развитие и Генералната прокуратура са взели участие в обсъждането на регламента на пазар на криптовалута.

Концептуални разпоредби

Предполага се, че покупката или продажбата на цифрова валута ще изисква идентификация. „За да се извършват транзакции за покупка или продажба на цифрова валута, клиент (физическо или юридическо лице) трябва да бъде идентифициран и да отвори (вече има) сметка (електронен портфейл) при организатора на системата за обмен на цифрова валута; идентификация и отваряне на портфейл за криптовалута при оператора за обмен на цифрова валута, свързан към сметката на клиентския (електронен) портфейл в информационната система на организатора на системата за обмен на цифрова валута“, се казва в документа.

Според документа организатор на системата за обмен на цифрова валута може да бъде банка с универсален лиценз, „имаща право да открива и поддържа банкови сметки на физически и юридически лица, предоставя електронни платежни средства“ и е включена в Регистъра на организатори на системата за обмен на цифрова валута. Концепцията също така включва използването на услугата Transparent Blockchain (достъпна на разположение на Rosfinmonitoring) при организиране на обмен на цифрови валути, което ще позволи създаването на база данни от портфейли за криптовалути, свързани с незаконни дейности и финансиране на тероризъм.

В същото време документът позволява покупка и продажба на цифрови валути на чуждестранна валута. За извършване на дейност на територията на Руската федерация към чуждестранна валута се налагат отделни изисквания. По-специално, такива сайтове трябва да имат представителства в Русия, да бъдат технически интегрирани с руския организатор на системата за обмен на цифрова валута, както и да имат специални лицензи. Такива борси не могат да бъдат регистрирани в страни с преференциален данъчен режим.

Концепцията предполага разделяне на индивидуални клиенти на квалифицирани и неквалифицирани инвеститори „с цел извършване на транзакции с цифрови валути чрез тестване в системата на организатора на системата за обмен на цифрова валута, последвано от определяне на лимити за транзакции за неквалифицирани инвеститори.”

Експертни оценки на пазара

В документа се отбелязва, че през последните години се наблюдава значително увеличение на обема на средствата на гражданите на Руската федерация, инвестирани в криптовалути. „Според експертни оценки повече от 12 милиона портфейла с криптовалута са отворени от граждани на Руската федерация, а размерът на средствата в портфейлите е около 2 трилиона рубли. Освен това, според експертни данни, Руската федерация се нарежда на 3-то място в света от гледна точка на глобалните минни мощности“, уточнява се в концепцията.

Дискусия за криптовалутите в Русия

На 21 януари Банката на Русия публикува доклад „Криптовалути: тенденции, рискове, мерки“, в който, за да намали заплахите, предлага да се забрани издаването, копането и циркулацията на криптовалути в Русия. В документа се отбелязва, че статутът на руската рубла, която не е резервна валута, не позволява на Руската федерация да прилага мек подход и да игнорира увеличаването на рисковете. Централната банка предложи да се въведе забрана за организиране на издаване или обращение на криптовалута в Русия, за да се установи отговорност за нейното нарушаване.

Концепцията на Министерството на финансите предвижда регулиране на криптовалутите в Русия без тяхната забрана. Министерството смята, че пълната липса на регулиране на криптовалутите или тяхната забрана ще доведе до дестабилизация на индустрията, увеличаване на дела на сивата икономика и увеличаване на измамите, а правоприлагащите органи няма да могат ефективно да реагират на престъпления. използване на такива инструменти.

В края на януари руският президент Владимир Путин призова правителството на страната и Централната банка да постигнат консенсус относно регулирането на криптовалутите и да докладват за резултатите.