Отказаха да редят листата за изборите заради спуснатите парашутисти от “Позитано” 20

На свое заседание Градската конференция на Пловдив град – 16 МИР отказва да утвърди листа за народни представители, информираха за Lupa.bg присъствали на конференцията.

Временно изпълняващия длъжност председател на Градския съвет на БСП Димитринка Вакрилова предложи конференцията да не реди листата на партията, а само да утвърди имената на номинираните кандидат-депутати, а листата да бъде наредена от Националния съвет и Корнелия Нинова. Тя припомни, че на последните избори Нинова еднолично е пренаредила цялата листа първоначално предложена от Градската конференция с мотива, че е имало нарушения при съставянето й.

Вакрилова каза, че след това е имало решение на Контролната комисия, че не е имало нито едно нарушение, за което е твърдяла Нинова.

На конференцията бе и утвърденият като водач на листата проф. Иво Христов. След като изслуша дебатите той поиска вот на доверие от конференцията като заяви, че ако няма подкрепата на пловдивските социалисти той ще се откаже от водаческото си място.

Водещият конференцията Атанас Петков му обясни, че няма как да бъде гласувано подобен ход, тъй като това противоречи на устава на партията и този орган не може да вземе подобно решение. Все пак делегатите на конференцията аплодираха бурно проф. Христов, с което засвидетелстваха своята подкрепа към него.

Областният съвет на Пловдив – 17 МИР гласува 11 кандидати за народни представители, като отново среща трудности при допълването на листата до 22 места. След водача Манол Генов, социалистите от Пловдив област класираха втори председателя на БСП Първомай Светозар Славчев, третото място с решение на НС на БСП е за коалиционен партньор или гражданска квота. На четвърто място е подредена досегашният народен представител Веска Ненчева. Славчев е сочен за опозиционен кадър, с което се дава ясен знак, че Ненчева не е желана.

В края на заседанието Манол Генов пое ангажимент да предложи на Изпълнителното бюро в София третото място, което е отредено за коалиционен партньор или гражданска квота, да бъде преместено на четвърта позиция, за да може Ненчева да стане трета в окончателния списък.

Както Lupa.bg вече писа, областните съвети в цялата страна са пламнали срещу решението на “Позитано” 20 да сложи парашутисти на първите места в листите. Добрич, Кюстендил, Видин, Перник, Велико Търново и София са само част от местата, на които изплуваха остри проблеми с диалога в левицата. В миньорския град опозицията също успя да издейства свое силно представителство. Така след водача Стоян Мирчев втора става Галина Василева, третата позиция е за коалиционен партньор или гражданска квота, четвърти се нареди младежкият председател в областта Станислав Павлов.

Междувременно из структурите се заговори, че новото Изпълнително бюро е изградено от съмнителни фигури, включително разследвани през годините за злоупотреби.

https://lupa.bg