Екипът на Исторически музей – Балчик обяви своя нов музеен проект “С България в сърцето”, който ще представи българските традиции, бит и култура не само на децата в България, но и на децата в неделните ни училища в чужбина. Веднъж в месеца музейните специалисти ще представят традиции и занаяти от българския бит и култура за децата от Балчик на живо, а за тези от чужбина – чрез онлайн платформа. Възстановките ще се осъществят със съдействието на състави от Балчишкия регион и страната, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Музейният проект стартира с Коледна работилничка за изработване на автентични български сурвакници. Тя ще се проведе на 16 декември от 16.30 ч. за деца от 6 до 12 години в залата за временни изложби на музея (бивша ритуална зала). Децата ще имат възможност да се запознаят с традициите, свързани с коледните и новогодишни празници и със символиката на материалите, които се използват за направата на сурвачките. Нека заедно преоткрием изкуството да украсяваме дрянова клонка, като и вдъхнем магически сили, канят уредниците от балчишкия музей. Те са убедени, че във всеки един от нас живее България и няма значение в коя точка на света се намираме, любовта към нея ще се възражда отново.


Всички материали за работилничката в петък са осигурени от Исторически музей – Балчик, като преди това е нужно предварително записване на тел. 089 663 2963.