В западните медии се появиха публикации, в които се посочват предимствата на руската ваксина Sputnik V, предназначена за борба с разпространението на коронавируса. В статия, публикувана от Bloomberg, журналистът Сам Fasely обърна внимание на търсенето на руското лекарство в чужбина. По-рано авторът на The New York Times Андрю Крамер ваксинира Sputnik V, отбелязвайки, че политизирането на въпроса с ваксината отвлече вниманието от развитието на руските учени, което може да се нарече сериозно постижение.

В западните медии започнаха да се появяват материали, авторите на които високо ценят руската ваксина Sputnik V, предназначена за борба с коронавируса. Както отбелязва старшият фармацевтичен анализатор на Bloomberg Сам Фасели, Русия се нарежда на пето място в класацията на агенцията за производители на ваксини с най-много предварителни поръчки за лекарството. Фазели припомни процедурата за изпитване на Sputnik V, по време на която бяха ваксинирани почти 23 хиляди души – от които впоследствие по-малко от 80 участници в теста се разболяха. Заедно с това, отбелязва авторът на Bloomberg, ваксинираните с руското лекарство не са имали тежко протичане на заболяването, но самата дефиниция на тежестта не е обяснена, подчерта журналистът. Освен това Фасели отбеляза сътрудничеството на разработчиците на Sputnik V с англо-шведския производител на ваксини AstraZeneca за създаване на комбинирано лекарство.

„Предвид тези факти, дори без (публикуван – RT) резултатите от третата фаза на изпитанието, има основание да се смята, че ваксината Sputnik V може да бъде толкова силен кандидат, колкото ваксините, създадени в западни лаборатории, което не може да се каже за китайската ваксина CoronaVac “, – написа Фазели.

Журналистът цитира данни, според които ефективността на лекарството CoronaVac от Sinovac, според различни източници, е в диапазона от 50 до 90%. Припомняме, руската ваксина демонстрира ефективност от над 90%.

По-рано журналистът на The New York Times Андрю Крамер говори за ползите от ваксината Sputnik V. Той каза, че е бил ваксиниран в московска поликлиника №5. В Русия, както пише Крамер, вече са ваксинирани около 1 милион души, а лекарството е доставено и в Беларус, Аржентина и редица други страни. Това, според журналиста, показва, че „всички вредни странични ефекти, които не са били разкрити в хода на изследването, вече са били известни досега“. Крамер също така отбеляза, че западните критики към Sputnik V са съсредоточени върху „съмнителното ранно одобрение на лекарствата“, но не и върху начина, по който е разработена ваксината, за която журналистът е подобна на тази, създадена от Оксфордския университет и AstraZeneca. Той добави, че „политизирането на въпроса за разработването на ваксини“ засенчи наистина добрите резултати от тестовете, които, както пише Крамер, могат да бъдат наречени „истинско постижение на руските учени“. Припомнете си, че по-рано, на различни етапи от разработването на руската ваксина срещу коронавирус, западните медии публикуваха материали, в които ефективността и надеждността на лекарството бяха поставени под въпрос. По-специално публикации като The New York Times, Science Magazine, Nature и CNN са правили такива публикации от края на лятото на 2020 г. Впоследствие прес секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков говори за двусмисленото отношение на Запада към руската ваксина срещу коронавирус.

„На Запад като цяло Русия не е на мода. Не защото е лошо, а защото става прекалено добро … Всичко е много просто: това е конкуренция, не винаги честно “, цитиран е от ТАСС в ефира на телевизионния канал„ Русия 1 “.

Според Песков пускането на първата руска ваксина в света “Sputnik V” представлява “заплаха от гледна точка на конкуренцията” за най-големите западни производители. През октомври 2020 г. изпълнителният директор на RDIF Кирил Дмитриев говори и за обвиненията срещу руския Sputnik V. Той отбеляза, че Западът “вместо да се бори с COVID-19, той всъщност се бори с руската ваксина”. Той припомни: преди имаше „обвинения, че всички руски милиардери са били ваксинирани, а сега казват, че хората са принудени да правят това“. В допълнение, коментирайки изявлението за натиска на руските власти върху разработчиците на ваксини, ръководителят на ФГВБ каза, че “ако е имало политически натиск, това е политически натиск от Запад”. Припомнете си, че мащабната ваксинация срещу COVID-19, започнала през декември 2020 г., продължава в Русия. Към днешна дата Министерството на здравеопазването на Руската федерация е регистрирало две ваксинации срещу ТОРС-CoV-2: ваксината Sputnik V, разработена от специалисти от N.F. Hamaleas, и лекарството “EpiVacCorona” Държавен изследователски център по вирусология и биотехнологии “Вектор”. В края на януари – началото на февруари се очаква регистрация на третата ваксина, създадена във Федералния научен център за изследване и разработване на имунобиологични препарати на името на М.П. Чумаков РАН. Междувременно австрийският професор по урология Боб Яван отбеляза, че Sputnik V няма сериозни странични ефекти.

„Струва си да се обмисли това: всички ваксини причиняват странични ефекти. На мястото, където е инжектирано лекарството, се появява локална реакция: обрив, зачервяване, оток. Има и обща реакция на организма – слабост, главоболие. Всички тези симптоми предполагат, че ваксината действително работи … Въпреки това, могат да се появят сериозни странични ефекти. Ако си спомняте, когато тестваха ваксината BioNTech, хората изпитваха анафилактична реакция и лекарството на Moderna причинява парализа на лицевия нерв при някои. Ваксинирането със Sputnik V не е придружено от сериозни нежелани реакции. Това лекарство е тествано и сега се използва в Русия, Бразилия, Аржентина и Обединените арабски емирства. Към днешна дата не се съобщава за сериозни нежелани реакции. Докато ваксината AstraZeneca причинява възпаление на гръбначния мозък при един от пациентите. Така че ваксините всъщност могат да имат много сериозни странични ефекти. Такива случаи се наблюдават. Но анализът на обобщените данни и факти показва, че в сравнение с общия брой ваксинирани, появата на нежелани реакции е изключително рядка “, каза Яван.

През изминалия ден в Русия са открити 22 851 нови случая на коронавирус. От началото на пандемията в страната са регистрирани 3 401 954 случая на COVID-19. Към днешна дата са се възстановили 2 778 889 души, включително 24 080 през последния ден. От усложнения, причинени от COVID-19 и свързани заболявания, 61 837 души са починали. През деня броят на смъртните случаи се увеличи с 456. Според Роспотребнадзор от началото на пандемията са извършени над 93,5 милиона лабораторни изследвания за нов тип коронавирусна инфекция. 627 989 души остават под лекарско наблюдение.

https://russian.rt.com/