Жалба до Районната прокуратура в Добрич пуснаха жителите на село Бранище, община Добричка. Причината е в системното спиране на водата всяка вечер, без това да бъде признато като воден режим от страна на ВиК Добрич. За проблемите с водата в повечето от селата в община Добричка се говори от месеци. През лятото на 2019 година десетки кметове излязоха на протест пред водното дружество в Добрич, след като опитите им за разговори и решаване на проблема се оказаха безуспешни. Тогава те бяха обвинени, че си правят политическа кампания с оглед на предстоящите местни избори, както и че ако наистина има липса на вода по абонатите в селата, то тя се дължи на постоянното поливане през лятото. Сега обаче сме зима, но вода отново няма, съобщи Българското национално радио.

Какво е новото обяснение на ВиК дружеството и признава ли изобщо, че режим на водата съществува?

“Нашето село е подложено на воден режим поне от 7-8 месеца. Всяка божия вечер водата се спира в 10 часа, сутринта в 5 или 6 се пуска, но при нас идва в 8 или в 9. Пускайки сутринта в 6 часа кранчето, поне до 7 излиза адски много въздух. Един кубик въздух, подаден към водомера, не отчита един кубик вода”, каза кметът на селото Димитър Димитров.

Управителят на ВиК дружеството в Добрич Тодор Гикински е категоричен, че тези твърдения не отговарят на истината.

За няколко месеца ВиК Добрич се управляваше от кадър на ВиК Бургас Саркис Караджиян, тъй като срещу Тодор Гикински се водеше досъдебно производство за престъпление по длъжност.

В село Плачи дол също има режим на водата. Кметът на селото Атанас Пенев споделя, че да се лишават хора системно от вода през 21 век е престъпление.

“Жителите са над 750. Работещите фирми в село Плачи дол са 38 и липсата на вода води до невероятни загуби. Последно време искам да ви кажа, че идват хора, които се интересуват от закупуване на имоти и причината да не вземат имоти е тази, че нямаме вода”, допълни кметът.

Един от работодателите в село Плачи дол е Пламен Петров. Той стопанисва бившето ТКЗ, база с площ от 24 декара.

“Ние вода нямаме. Не да имаме в часове, изобщо нямаме вода. Пълним бутилки, туби, хора, които  работят селскостопанска дейност и се мием в легени”, посочи Пламен Петров.