„ИСТИНАТА БОЛИ. А ТЯ Е, ЧЕ ТРЯБВАТ РЕФОРМИ В ОБРАЗОВАНИЕТО В ОБЛАСТ ДОБРИЧ И ГРАД ДОБРИЧ!“

0
825

 

 ПРЕД НДТ – СВЕТЛАНА ВАСИЛЕВА – НАЧАЛНИК НА РУО – ДОБРИЧ

 

– Г-жо Василева, в момента Добрич „ври и кипи“. Стана ясно, че РУО има почти революционно предложение, касаещо приема след 7 клас за учебната 2024-25 година… Очаквахте ли толкова силна реакция на направеното предложение?

 – Подобни решения не се вземат с лека ръка. Аз съм родена в град Добрич. Живея тук. Тук живеят децата и внуците ми. Аз и те сме завършили училища в този град, благодарение на образованието в тях сме се изградили и като хора, и в професионално отношение. Всеки ден минавам край закритото ОУ „Отец Паисий“. В него  са учили баща ми, леля ми, аз и сестра ми. И ми е болно, че не е вече училище. Работила съм 25 години като учител. 15 от тях в училища в областта и 10 години в град Добрич – в ХГ и Туризма. От 4-те училища в областта, три от тях вече са закрити. Целият ми професионален път е в образованието в нашата област и всяко едно закрито училище, независимо дали съм работила там, или не, е болезнено. А сега и аз трябва да вземам решения, свързани с училищата. Тук искам да подчертая, че в случая не става въпрос за закриване, а за смяна вида на училищата от средни в основни в град Добрич, а в областта от обединени в основни.

След направения анализ, според всички условия, които трябва да спазим и са определени в ЗПУО и Наредба 10 за организация на училищното образование, се изработи Предложението за ДПП за учебната 2024-2025 г. С него трябва да запозная директорите на училищата. Представих си реакцията на всеки от тях. Спокойния, тих, но достатъчно изразителен тон на Г. Георгиев. бурната и темпераментна реакция на Весела Панчева и Светла Иванова. Изумения и изразителен поглед на Силвия Димитрова, същия на директора на училището в с. Орляк, защото и те са с редуцирани паралелки. Да не говорим, че обединените училища в с. Стефаново и с. Коларци изобщо не предложиха паралелки, защото години наред не включваме предложенията им ДПП за 8 клас. После директорите трябва да съобщят на колегите в училище. Представих си укорителните погледи на колегите ми по обществени науки, на които бях експерт 8 години – Г. Андонова., М. Узунова в “Д.Талев”, на Д. Димитров и Св. Иванова и други в “Кл. Охридски”. В “Л. Каравелов” и “П.Р.Славейков” – също. Очаквах силна реакция от страна на колегите и обществеността, но жалкото е, че реакцията на някои от тях минава вече не само добрия, но и възпитания тон. Не говоря спрямо мен, а спрямо колегите си от другите училища. Разбира се, че трябва да изтъкват своите постижения на състезания и олимпиади. Постигнатото по отношение на материална база и кадри, но не може в прав текст да казват, че всичко това липсва в други училища.

Дадена им е възможност, и това е в писмен вид, да изразят становища по предложението и те ще бъдат приложени към Предложението при евентуалното му представяне в МОН, а до вчера нямаше входирано нито едно становище в РУО – Добрич. Само медиен и фейсбук шум. Нека проведем днешната /бел.ред – вчерашната/ истинска дискусия в Община град Добрич. Нека представят аргументирани предложения, които да оборват цифрите, критериите в Предложението. Да представят своите виждания за развитието на образованието в града и областта, но в тях да спазят всички изисквания и критерии, определени в ЗПУО и Наредба 10 за ДПП в 8 клас.

– Информирани ли са всички заинтересовани страни своевременно за направеното предложение?

   – Още не е минало обсъждането на Областния съвет за развитие, а се знае какво се случва, какво предлагам. Дори има обвинения, че не съм запознала никого. По кое от тези „обвинения“ да говоря. Те взаимно се изключват. Разбира се, че всички, които трябва по нормативни изисквания са запознати в установените срокове и то писмено – кметовете, директорите. Има проведени поредица от срещи с кметовете, с областния и зам.-областния управител, с депутати за запознаване. С кметовете е необходимо съгласуване, а срещите с депутатите и областния управител са информативни. Областният и зам.-областният управител се съгласиха с предложението. На срещата с депутатите, организирана от кмета на град Добрич, присъстваха трима от тях и те бяха запознати с предложението. Отбелязаха, че е необходима дискусия, която провеждаме чрез срещата в общината днес. 

– Поначало добруджанецът е консервативен, когато трябва да се правят сериозни промени. Още повече, ако в трудното уравнение, което трябва да бъде решено, са замесени деца и техните съдби. Вероятно имате аргументирана мотивация за направеното предложение? Защо именно тези три училища са предложени за преструктуриране?

– ДПП в 8 клас е обвързан с различни условия, включително и с това оптимизирана ли е училищната мрежа в областта по общини. 5 от общините са изпълнили задълженията си в тази посока. Общините  град Добрич,  Тервел и Добричка не са. Това е проблем, който стои от поне 15 години. „Режат се“ всяка година паралелки, които предлагат училищата на „парче“ – всяка година от тези 15 години или средни училища, или професионални гимназии, или профилирани. Броят на училищата е твърде голям, за да може броят на учениците да осигури прием за всички тях. При сравнение с 5 години назад през 2018-2019 учебна година намалението на седмокласниците е с 218 за областта /10 паралелки/. Тази година броят на седмокласните е намалял драстично. 1324 са седмокласниците миналата учебна година за областта. През настоящата са 1181 към 03.01.2024 г. Или със 143 ученици по малко за областта /изразено в паралелки са около 6 паралелки по-малко/. От тях 74 в град Добрич и 45 в община Добричка, което е 85 % от намалението на учениците 7 клас в областта. Обезкуражаваща е статистиката и за следващите 8 години, които предстоят. В Добрич има завършващи 653 ученици 7 клас. От другите общини идват 50-60 ученици. Или около 700 ученици ще кандидатстват тази година в училищата на град Добрич. От IV подготвителна група в детската градина до 6 клас в училищата на града ни випуските са отново между 598 и 658 ученици. Или това не е моментна картина, а тенденция. Има 14 училища, на които трябва да се осигури ДПП в 8 клас в град Добрич и спортното училище – 15. Не прибавям даже двете частни училища. А учениците, пак казвам, са около 700, които ще кандидатстват в Добрич. За 28 паралелки, а училищата са 15, без частниоте. Или ученици за по-малко от две паралелки на училище. Така ли да ги разпределим по две паралелки на училище, че да няма „сърдити“?

Вторият важен критерий – да няма повтаряне на профили и професии в средните училища, като тези в професионалните гимназии и профилираните гимназии.

СУ „Славейков“ – има профил „чужди езици“, като в ЕГ

СУ „Д. Талев“  и СУ „Л. Каравелов“ имат профил „Софтуерни и хардуерни науки“, като в ПМГ. Освен това в град Добрич има общо 8,5 паралелки, свързани с ИТ. Ще останат 6,5. Напълно достатъчни, поради намаляващия брой ученици. Така, че изборът на учениците не е ограничен. Още повече, че след седми клас учениците избират профили, професии и специалности, а не близостта на училището. Близостта на училището е принципът до 7 клас. Там общините определят райони, според близостта.

Вземат се под внимание и всички други изисквания в нормативната уредба. 

– Всъщност, няма метод, по който да бъде накаран един ученик и неговото семейство да избере да учи професия. До каква степен е императивен процентът на пълняемост на профилираните гимназии?

– Процентът на пълняемост се има предвид при формиране на ДПП.

– Каква е ролята на всяка община, в случая Община град Добрич, при вземане на подобни решения за преструктуриране на образованието на нейна територия. Срещате ли разбиране и въобще – има ли диалог по темата, или сте оставена сама на „амбразурата“?

– Всички изразиха своето мнение по предложението. Кметовете са длъжни и ми изпратиха писмени становища – кметът на Добрич подкрепя предложението за училищата в град Добрич. Кметът на община Добричка не е съгласна с предложението ми за училището в с. Победа и съответно се съобразих. Кметът на Тервел изразява разбиране за „рязането”, но засега не иска да преобразува училището в с. Орляк. Заявява, че ще преобразуват в с. Коларци. Останалите 5 общини нямат проблеми с формиране на ДПП в 8 клас, защото са оптимизирали училищната си мрежа преди години. Изпълнили са си задълженията в това отношение. Оптимизирането на общинската училищна мрежа е задължение на общините. Те трябва да инициират, да има решение на Общинския съвет.

– В момента за някои хора Вие символизирате „Баба Яга“, която е яхнала метлата. Упрекват Ви в защитаване на лични интереси, в недобронамерено лобиране и прочее ужасни неща…

   – Това са измислени твърдения, които нямат конкретика и затова не мога да отговоря. Истината е, че не знам дали съм „Баба Яга“, но съм единствения човек и служебно лице в област Добрич от 20 г., което има смелостта да каже истината. Да каже, че „царят е гол“, че трябва оптимизиране на училищната мрежа. От 4 години пиша писма на общините всяка година, че трябва да оптимизират. Последното е от 28.11.2023 г. Даже не ми и отговарят на писмата. Всяка година тоя анализ го представям на Областен съвет при съгласуване на ДПП. Протоколът също отива в общините. Представяла съм този анализ и на заседание на Общинската комисия по образование в община град Добрич при предния мандат.

– А какво мислите ще се случи на предстоящия Областен съвет за развитие, на който всяко година се обсъжда план-приемът за училищата? И склонна ли сте да направите своеобразен компромис и да преразгледате направеното вече предложение до министерството?

– Ако са мислещи хора и управници ще приемат предложението.