Всички, които се нуждаят от личен асистент, могат да посетят Фронт офиса на Община Балчик и получат информация от “Сътрудник социални дейности”. Длъжността е нова и има за цел предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа за лицата от най-уязвимите групи. Това гарантира равен достъп до социални услуги, отговарящи на индивидуалните потребности на лицата, правото им на подкрепа за живот в домашна среда.

Специалистите на тази длъжност са двама – един, работещ в административната сграда на Общината, и друг, назначен в Домашен социален патронаж.

Сътрудниците по социални дейности напътстват нуждаещите се от социална подкрепа в попълването на документи, както и тези, които желаят да бъдат асистенти. От пролетта на настоящата година местната администрация изпълнява проект за укрепване на общинския капацитет, финансиран от програма “Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 с близо 67 000 лева.

Друга дейност, по която може да се намери информация, е социален асистент. Услугата е насочена към лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, чрез предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително и в контекста на пандемични ситуации. Тази дейност администрацията започна с изпълнението на проекта „Грижа в дома в Община Балчик” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2021 – 2027″. Основни дейности по този проект са предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора, както и предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране. Общата стойност на проекта е 340 670,78 лева.

Повече информация може да се намери на сайта на администрацията.

https://bnr.bg/varna