София. Полицаи от Девето РУ разкриха домашна оранжерия, оборудвана за отглеждане на коноп, иззети са почти 200 грама суха тревиста маса. На 24 февруари около обяд в ж.к. „Люлин“ е извършена проверка на 30-годишен столичанин. В хода на предприетите оперативни действия в жилището му е открита тревиста маса, като е установено, че непосредствено преди проверката, той е изхвърлил през прозореца малко количество трева. При последвалите процесуално-следствени действия на адреса, полицаите открили съоръжение от метална конструкция от плат и тръби, оборудвано с вентилатори и пригодено за отглеждане на растения от вида на конопа. Намерени и иззети са 7 стръка с корени, газов пистолет, електронна везна,  кутии, буркани и пликове, съдържащи суха тревиста маса. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетата тревиста маса е 191.14 грама коноп. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство. Наложена му мярка “задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Служители на Трето РУ задържаха двама мъже в момент на покупко-продажба на наркотици. В хода на полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, проведена преди седмица,  късно вечерта полицаите спрели на ул. „Татарли“ двама, на 40 и 43 години.  При процесуално–следствените действия у тях били намерени и иззети 12 сгъвки вещество на кристали, 5 – с кафяво прахообразно вещество и пари. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 0.89 грама амфетамин и 0.31 грама хероин. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, 40-годишният е привлечен като обвиняем по чл. 354 а от НК и му е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. 43-годишният е разпитан като свидетел и освободен.

За броени дни служители на Девето РУ  установиха и задържаха извършител на грабеж. Според сигнала, подаден на 15 февруари, около 20.45 часа, на футболно игрище в ж.к. „Люлин“ непознат мъж съборил на земята 13- годишно момче и издърпал от ръцете му мобилен телефон. В резултат на предприети незабавни действия извършителят – 21-годишен софиянец, е установен и задържан. Откраднатата вещ е намерена и иззета. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК. След сключено споразумение, е получил осъдителна присъда. 

Пловдив. Пловдивски криминалисти разкриха автори на взломна кражба от моторно превозно средство. В неделя в Пето РУ била създадена организация за проверка на сигнал от амбулантен търговец, който установил, че на паркинг пред търговска верига на бул. „Цариградско шосе“ от разбития му лекотоварен автомобил са задигнати множество дрехи и обувки. При проведените оперативни и издирвателни действия, съвместно с колегите им от Шесто РУ, ден по-късно служителите влезли в дирите на двама криминално проявени и осъждани пловдивчани. От тях са иззети откраднатите стоки. Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани на наблюдаващ районен прокурор и с негово постановление мъжете са задържани за срок до 72 часа.

Служители на Първо РУ издирват извършители на измама на възрастен пловдивчанин. Според първоначалната информация, вчера преди обяд потърпевшият бил заговорен на улицата от трима мъже, представили се за търговци на качествени луксозни стоки за бита. Без да се двоуми, той поканил непознатите в дома си, а те успели да го заблудят, че предлаганите съдове за готвене и прибори за хранене са със златно покритие. Убеден, че сделката е изгодна, домакинът платил 3000 лева за два комплекта тенджери, куфарче с вилици и ножове и спален комплект. По-късно, разбирайки за покупката на стоките с неясен произход и многократно по-ниската им цена на пазара, роднини на възрастния човек потърсили помощ в районното управление. Случаят е повод отново да апелираме гражданите да проявяват повече бдителност, за да не станат жертви на подобни злонамерени действия. Под никакъв предлог да не допускат в жилищата си непознати и случайно заговорили ги на улицата хора, както и да не им дават пари. Близките на възрастни и самотно живеещи хора да отделят време да разговарят с възрастните хора на тази тема и без никакво колебание да сигнализират в полицията при съмнение, че роднините им са станали жертва на измама. 

Бургас. Колби, спринцовки, фунии, кутии с химикали, филтрираща система от пластмасови тръбички, бутилки с различно съдържание, други вещества и предмети за производство на синтетичен наркотик – метамфемин /пико/, са открити в рамките на предприето претърсване на частен дом, обитаван от 36-годишен криминално проявен местен жител.  Действията са осъществени от служители на Пето РУ в областния град. Открити са още: прекурсори и бяло кристалобразно вещество /метамфетамин/ с общо тегло около 2 грама. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Варна. Бързи производства са образувани срещу трима мъже на 20, 32 и 40 години. При проверка, извършена от екипи на Първо РУ, у тях били намерени наркотични вещества – марихуана и метамфетамин. Тримата са били задържани за срок до 24 часа, материалите са предадени на прокуратурата.

В хода на издирвателни действия, предприети рано следобед вчера, служителите на Второ РУ-Варна задържали 37-годишен жител на с. Каменар, известен на полицията и осъждан. Установено е, че предния ден той използвал сила и заплахи и извършил грабеж на пари от жител на Поморие. Извършителят е отведен в ареста за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са предадени на прокуратурата,  повдигнато  му е обвинение.

Сливен. 31-годишен мъж от областния град е задържан за притежаване на наркотични вещества. При проверката, извършена днес около 4 часа от патрулен екип на група „Охрана на обществения ред“ към РУ-Сливен, са иззети две пакетчета, съдържащи бяло кристалообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин. Мъжът е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Благоевград. Различни наркотични вещества са иззети в хода на планирана акция. На ул. „Опълченска“ в Разлог полицаи от районното управление спрели за проверка лек автомобил, управляван от 33-годишен мъж от пловдивското с. Първенец. В мъжка чанта в колата те открили и иззели плик, съдържащ около 0,8 грама амфетамин. Техни колеги от РУ-Банско задържали 25-годишен мъж от Благоевград. Той бил спрян на ул. „Найден Геров“ в курорта и при проверката полицаите намерили в дрехите му и в обитаваната от него квартира в  Банско общо около 1,28 грама тревиста маса, реагирала положително на канабис. Също вчера, в ж.к. „Еленово“ в Благоевград полицейски служители от Второ РУ спрели за проверка 33-годишен от града, който предал топче с 0,31 грама хероин. За случаите са уведомени компетентните прокуратури. Работата продължава.

Жител на с. Кремен, община Банско съобщил вчера в полицията, че ден по-рано кучето му порода „българско овчарско куче“ е било умъртвено. По негови данни  животното било отровено, като е използвано неустановено към момента вещество. По случая е образувано досъдебно производство. Работата за изясняването му продължава. 

Търговище. Служители от РУ-Търговище установиха мъж, прострелял куче в търговищкото с. Лиляк. Както вече уточнихме, сигналът за случилото се бе подаден на 26 февруари от 70-годишния стопанин на животното. След проведени издирвателни действия, полицаите установили извършителя на престъплението – 35-годишен от селото, по първоначални данни умъртвяването на ягдтериера е извършено с притежаваната и регистрирана на негово име въздушна пушк. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325б от Наказателния кодекс. 

Разград. Сигналът за кражба на дерегистриран лек автомобил е подаден вчера от собственика на колата. По думите му, колата изчезнала от гараж в гр. Кубрат. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия е установено, че  23-годишен криминално проявен младеж от същия град е автор на противозаконното отнемане. По случая е образувана проверка по чл.194, ал.1 от НК.

София област. Около 2.20 часа вчера в РУ-Пирдоп постъпил сигнал от Филиала за спешна помощ в града за приет мъж с прободни рани в кръста и жена с прорезна рана в рамото. На място незабавно са изпратени полицейски служители, които изяснили, че пострадалите са били нападнати при възникнал скандал в обитаваното от тях помещение в с. Чавдар. По думите им, мъж, когото познават, влязъл през незаключената врата, нанесъл им няколко удара с нож и избягал. След преглед и оказана медицинска помощ в болнично заведение, двамата са освободени за домашно лечение, без опасност за живота. Извършен е оглед на местопроизшествието, извършителят е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата. 

Хасково. 21-годишен е задържан с полицейска мярка, след като у него е открито наркотично вещество. Вчера, към 9 часа служители от участъка в Любимец извършили проверка в дома му в с. Малко градище и открили 292 грама суха зелена листна маса в картонена кутия, според данните от полевия наркотест – марихуана. Образувано е бързо производство. В Симеоновград също е проверен непълнолетен с дрога. Момчето, на 15 години, е обискирано на улицата и в дрехите му е намерена станиолова сгъвка с грам бяло кристално вещество, подлежащо на експертиза.

23-годишен е задържан за серия кражби в Димитровград. В хода на работата с него, той признал за 3 взломни кражби в рамките на седмица. И трите пъти е прониквал в различни помещения, след като чупел прозорците, и задигал каквото намери. Признал, че от жилище е откраднал 200 лева, 2 мобилни телефона и слънчеви очила. Разказал и за механизма на кражбата от офис за парични преводи и плащания, откъдето отнел близо 100 лева. Последното признание било за взломен склад, откъдето присвоил 150 лева. При работата по образуваните досъдебни производства са извършени множество претърсвания и изземвания. В обитаваната от него квартира на булевард „Г.С. Раковски“ е намерен инструментът, с който си е служил за взломяване на стъклопакетите на обектите. Работата по документиране на случаите продължава.

Враца.  Двама мъже от село Горна Кремена, криминално регистрирани, са задържани вчера в хода на оперативни действия, предприети от служители на РУ Мездра. Те са установени вчера, към 10.30 часа в землището на с. Долна Кремена в момент на кражба. Изяснено е, че в дните от 22 февруари до вчера те са ивършили кражби на метални предмети от два частни имота. Образувано  е досъдебно производство. Задъраните ще останат в ареста на РУ Мездра за срок до 24 часа.

В хода на оперативно-издирвателни действия, вчера служители на РУ Враца открили две непълнолетни момичета, обявени от техни близки за издирване.  След като са намерени в дома на роднините на едното, служители от Детска педагогическа стая“ провели беседа с тях и ги предали за настаняване в „Център за обществена подкрепа“ – Мездра. За случая са уведомени служители на отдел „Закрила на детето“ – Мездра.