София. 18- годишен от Берковица е задържан в Седмо РУ за въоръжен грабеж. За престъплението било съобщено в районното управление на 3 декември- млад мъж заявил, че около 2.15 часа същия ден в ж.к. „Студентски град“ бил заплашен с пистолет от непознат, който му отнел мобилен телефон и  раница с лаптоп и документи. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия разследващите влезли в дирите на извършителя.След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ .

Търговище. В момент на сделка с дрога е задържан мъж от Антоново. Вчера, при извършена полицейска проверка и последвали процесуално-следствени действия в къща, собственост на 54-годишния, той  доброволно предал на служителите на реда 158 грама канабис, 180 грама метамфетамин, 3 газови пистолета, мелничка и 2 електронни везни. Задържан е в РУ – Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

За наркотици в ареста на РУ – Търговище попаднаха през вчерашния ден и други трима.  При проверка на бул. „Сюрен“ в областния град, полицаи открили у 24-годишен местен жител 0,26 грама суха зелена тревиста маса – марихуана. Тийнейджър пък бил засечен с количество от същата дрога по-късно същия ден в кв. „Запад“. От 18-годишния униформените иззели 20 грама марихуана, видно от полевия тест. Двамата притежатели на дрога са задържани за срок до 24 часа и срещу тях са започнати бързи производства по чл. 354а от Наказателния кодекс. Досъдебно производство по чл. 345а, ал. 3 от НК е образувано, след като вчера, към 19 часа, при проверка на ул. „Република“, служители на реда установили, че 20-годишен от село Буховци държи в себе си 125 суха тревиста маса, реагирища положително на синтетичен канабиноид. Младият мъж, известен на полицията и осъждан, е задържан с полицейска заповед до 24 часа.

 

Кражба на пари от магазин разкриха за часове криминалисти. Посегателството било извършено в нощта срещу 8 декември от търговски обект в Омуртаг, след като било счупено стъкло на входната врата. В резултат на незабавните издирвателни действия, проведени от служители на районното управление в града, скоро извършителят бил установен – 20-годишен от с. Божурка, с предишни криминалистически регистрации. Задържан е за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство по чл. 195, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс.

 

Перник. Голямо количество незаконно добит дървен материал, алкохол, дизелово гориво и автомобил с чужди номера са открити в частен двор. В рамките на спецакция служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник и колегите им от Първо РУ и участък „Батановци“ проверили вчера частен дом в гр. Батановци. Пред имота установили лек автомобил с регистрационни номера от друго моторно превозно средство, а в двора – около 15 куб. м незаконно добит дървен материал. От различни помещения са иззети общо 400 литра дизелово гориво без документи за произход и 200 литра алкохол без акцизен бандерол. Собственикът на имота, 33-годишен местен жител, е задържан като съпричастен към установените противозаконни действия. Започнато е бързо производство по чл. 345, ал. 1 и 235, ал. 2 от Наказателния кодекс и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

 

Бургас. Двама мъже са отведени в полицейския арест и задържани за срок до 24 часа. Вчера, при извършено претърсване на обитаваното от 37-годишен бургазлия жилище в к-с „Славейков“ служители от Второ РУ намерили и иззели близо 10 г бяло кристалообразно вещество /метамфетамин/ и марихуана. При паралелен контрол в селскостопанска постройка в с. Равда, стопанисвана от 43-годишния мъж, полицейски екип от РУ – Несебър открил около 20 г канабис, електронна везна и боеприпаси. Работата и по двата случая продължава.

 

Видин. 18-годишен видинчанин е задържан в полицейския арест за притежание на наркотици. Вчера, в условията на неотложност, криминалисти извършили претърсване в жилище в областния град, обитавано от младежа. Там открили и иззели 10.10 грама зелена суха листна маса, реагирала на канабис при полевия наркотест. По случая в РУ – Видин е образувано бързо производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс.

 

Монтана. 46-годишен жител на ломското село Княжева махала е задържан за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси. След постъпила информация криминалисти от ОДМВР предприели претърсване в имота му в селото. При извършените процесуално-следствени действия са иззети 2 пистолета, от които единия без сериен номер, самоделна пушка, също без сериен номер, 40 патрона от различен калибър, 5 кутии и плик с черно прахообразно вещество, най-вероятно барут. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 от НК.

 

Кърджали. Три вида наркотици, културно-исторически ценности, незаконно оръжие и боеприпаси са открити във фамилни имоти в село Горно Къпиново. В жилище и в помощни постройки в селото служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и полицаи от РУ – Кирково открили около 70 грама суха листна маса, която при тестване реагирала на марихуана, около 30 грама бяло прахообразно вещество, за което с тест е установено, че е амфетамин, и около 5 грама кафяво вещество, реагирало на хероин. В хода на претърсванията са намерени още незаконно притежавани пушка, пистолет и 98 патрона, а също и 17 артефакта, нерегистрирани по съответния ред. Наркотиците, оръжието, боеприпасите и археологическите обекти са иззети и са на съхранение в РУ – Кирково. За срок до 24 часа вчера са задържани двама мъже, на 41 г. и 66 г., и жена на 64 г. Образувани са три досъдебни производства – за незаконно придобиване и държане на наркотици, за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси, за неидентифицирани и нерегистрирани археологически обекти. Разследващи полицаи продължават работата по случая.

 

Стара Загора. Бързо производство е образувано срещу мъж, предложил пари на полицейския екип, за да избегне санкциониране. Към 3 часа на 7 декември,  на бул. “Александър Батенберг” в Казанлък униформените спрели за проверка лек автомобил,  управляван от 35-годишен мъж, който шофирал без поставен обезопасителен колан. След като бил уведомен, че ще му бъде съставен акт по ЗДвП, водачът подхвърлил в полицейския автомобил две банкноти, от 20 лева и от 10 лева. Мъжът бил задържан за срок до 24 часа.

 

Досъдебно производство по чл. 198, ал. 1 от НК е започнато във Второ РУ след получен в полицията сигнал на 7 декември. Според информацията на улица в областния град непознат със сила отнел от 73-годишна жена портмоне с 1650 лева, лични документи и дебитна карта. При незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия полицейските служители стигнали  до извършителя – 42-годишен старозагорец. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

 

Хасково. Стоки с лого на запазени търговски марки иззеха полицаи от РУ – Димитровград. Към 1.40 часа днес, в с. Радиево, те извършили проверка на лек автомобил, шофиран от 45-годишен от Нова Загора и пътник – негова съгражданка на 43 г. В багажника на колата униформените намерили 336 чифта чорапи с надпис на защитени марки без разрешение на правопритежателя. Артикулите са предадени с протокол на разследващите по образуваното досъдебно производство.

 

Пловдив. За броени часове полицаи от РУ – Стамболийски разкриха извършители на кражба. Работата започнала след постъпил вчера сигнал, че от къща в село Йоаким Груево бил задигнат мобилен телефон. Още същия ден разследващите влезли в дирите на 27-годишен криминално проявен и осъждан жител на хасковска област и непълнолетно момче. Двамата са задържани за едно денонощие, а откраднатата вещ е иззета и приобщена към материалите по досъдебното производство.

 

Първомайски полицаи задържаха мъж от село Дълбок извор, отправил закана за убийство към свой съсед. Сигналът за случващото се пред магазин в селото бил подаден вчера следобед и към мястото – незабавно бил насочен автопатрул на районното управление. Униформените установили, че свадата възникнала между двама местни жители, единият от които нанесъл удари и заплашил с физическа саморазправа опонента си. Извършителят е отведен за срок до 24 часа в полицейския арест. Срещу него е образувано бързо производство.

 

Служители на Трето РУ разследват сигнал за увреждане на автобус от градския транспорт в Пловдив. Снощи водачът на превозното средство сигнализирал, че на ул. „Делянка“ с твърд предмет било счупено едно от страничните стъкла. Няма пострадали хора. Дежурна оперативна група е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК. Работата за установяване на извършителите продължава, предстои материалите да бъдат докладвани в районната прокуратура.