София. Мъж е задържан за нанесена телесна повреда на полицейски служител. На  13 септември, около 20.40 часа на метростанция „Сливница“, докато изпълнявал служебните си задължения, служител на сектор Метрополитен към СДВР бил нападнат от мъж с агресивно поведение. Нападателят – 28- годишен от село Минекьово, който нанесъл удар с юмрук и разкъсал униформеното облекло на полицая, бил задържан на място от пристигналите допълнителни екипи. След доклад на материалите по образуваното досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 131 от НК. Наложена му  мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Хасково. Трима младежи са задържани за грабеж в РУ – Хасково, осъществен преди два дни. Тогава, двама от тях – на 15 и на 17 г., проникнали в дома на 82-годишен мъж в областния град и след като хвърлили одеяло на главата му, откраднали от него златен пръстен с тегло 35 грама. Като помагач на деянието е установен и 18-годишен, с чиято помощ те продали златното бижу в ателие в Димитровград за над 1600 лева. По-голяма част от получените пари са намерени в тях от криминалистите и иззети с протокол по заведеното досъдебно производство. Работата по случая продължава. Още един мъж, откраднал дарителска кутия е пренощувал в хасковския арест. Преди три дни е бил подаден сигнал за кражбата на кутията, оставената в магазин в комплекс „Веспрем“ в Хасково. В хода на издирвателните действия служителите установили, че 33-годишен откраднал дарителска кутия с 51 лева, които похарчил.

 

Плевен. Голямо количество цигари без бандерол иззеха плевенски полицаи. Тютюневите изделия са установени в автомобил и в жилища, обитавани от 49-годишен плевенчанин. Полицейските действия са в рамките на специализирана акция, проведена вчера. Около 8.00 часа служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен проверили „Мерцедес“, собственост и управляван от 49-годишен. Той предал доброволно с протокол 210 кутии с цигари от различни марки. При последвало претърсване в дома му в Плевен и на друг обитаван от него адрес са иззети още 3690 кутии, всички без акцизен бандерол. Уведомена е Районна прокуратура – Плевен и е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 4 от НК. Работата по случая продължава.

 

Петима попаднаха вчера в ареста за наркотици. Снощи, към 21.55 часа, непосредствено преди полицейска проверка, младеж изхвърлил под автомобил полиетиленово топче. Установена е самоличността му – 15-годишен плевенчанин. Оказало се, че топчето, от което се освободил съдържа суха зелена тревиста маса. Топчета със същото съдържание предали 28-годишен и 32-годишен при полицейски проверки, извършени същата вечер. Отново вчера, но в град Искър, бил спрян лек автомобил „Рено Клио“. Тестът с техническо средство показал, че водачът – 18-годишен от село Горни Дъбник, шофира под въздействието на амфетамин и метамфетамин. Издаден му е талон за медицинско изследване, но нарушителят е отказал да даде кръвна проба. Спътникът му – 18-годишен от същото село, доброволно предал на полицаите полиетиленово пликче със зелена тревиста маса – дизайнерски чай по данни на младежа. На иззетите количества са назначени експертизи. Притежателите им са задържани за срок до 24 часа, за случаите е уведомена прокуратурата и по тях за започнати производства.

 

Кърджали. Притежател на наркотик и управлявал автомобил след употреба на дрога е задържан в РУ – Кирково. 29-годишен водач на „БМВ“ бил проверен вчера около 11,30 часа между селата Кирково и Домище. Тестът за наркотични вещества отчел положителен резултат за амфетамин. Издаден е бил талон за медицинско изследване и взета кръвна проба за химически анализ. При извършено претърсване в жилище в село Първица, обитавано от водача, бил намерен и иззет метамфетамин. Образувано е бързо производство за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотик и досъдебно производство за притежаване на високорисково наркотично вещество. Разследващи полицаи от РУ – Кирково продължават работата по случаите.

 

Пазарджик. Пиян водач се блъсна с колата си в кафе-аперитив във Велинград. Инцидентът възникнал вчера следобед на един от булевардите в курортния град. 64-годишен велинградчанин седнал зад волана на „Фолксваген“-а си след почерпка с алкохол. При движение на заден ход той загубил управление над возилото и се ударил в кафе-аперитив, собственост на друг велинградчанин. При удара не са пострадали хора, нанесени са щети на сградата. На мястото пристигнал автопатрул при РУ – Велинград и дежурна група за оглед на местопроизшествието. Пътните полицаи тествали шофьора с дрегер, а уредът отчел положителен резултат. Мъжът е задържан в ареста за срок от 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Тийнейджър, извършил грабеж, е установен от служители на полицейски участък „Изток“ при РУ – Пазарджик. На 21 септември в участъка постъпил сигнал от майка на 14-годишно момче. Жената заявила, че синът й бил нападнат от непознат младеж, който със заплахи отнел смарт часовник и избягал. С разследването на случая се заели служители от полицейския участък в пазарджишкия квартал „Изток“. Не след дълго органите на реда установили, че извършител на грабежа е 16-годишен тийнейджър от село Мало Конаре. Часовникът бил предаден от него доброволно на органите на реда. По случая се води преписка, която ще бъде докладвана в районната прокуратура в Пазарджик.

 

Извършител на кражба е задържан от служители на полицейския участък в Брацигово. 60-годишна жена от брациговското село Бяга се оплакала, че е станала жертва на кражба. Докато била в ябълковата си градина в селото жената се простила с дамската си чанта. В нея тя съхранявала портмоне с дебитни карти, мобилен телефон, лични документи и сумата от 70 лева. При проведеното разследване по „горещи следи“ служители от местния участък задържали извършителя – 44-годишен жител на село Бяга. Той предал откраднатите вещи, документи, телефон и част от паричната сума. Случая е докладван на Районната прокуратура.

 

Служители от РУ – Велинград разследват случай на пътен инцидент с починал пешеходец. Вчера рано сутринта в полицейското управление в курорта бил получен сигнал за прегазен човек. Към мястото, указано в сигнала, незабавно били насочени екипи на РУ-Велинград и участъка в Сърница. На около километър и половина на пътя от Сърница, по посока за Велинград, униформените открили тяло на мъж. Установена е самоличността на починалия, а при огледа е изяснено, че е бил блъснат от моторно превозно средство. Тялото е транспортирано за аутопсия в отделение по съдебна медицина. Предприети са действия за изясняване на инцидента, издирване на водача и моторното превозно средство. По случая се води досъдебно производство.

 

Кюстендил. Вчера в РУ – Кюстендил е образувано досъдебно производство за незаконен добив на подземни богатства. При съвместна проверка на служители от МВР и Министерство на енергетиката в частен имот в землището на с. Невестино е открита и иззета техника за пресевна дейност. За случая е уведомен дежурен прокурор.