На 14 декември, имен ден празнуват Снежанка, Белослава, Снежко, Снежана, Снежа, Снежи, Снежинка, Снежка, Снежина, Белослава, Белчо и техни производни.

Името означава „чистота, белота, сняг“. На 14 декември празнуват и ветеринарни специалисти.

Името Снежана по значение е белота, чистота. Смята се, че носещите това име са чиста природа. Това е предимно име за жени, но се среща и като производно за име на мъж. Дамите носещи името Снежана, Снежина и производни са оптимисти. Те са отлични организатори и вярват в доброто.
Белослава е другото характерно за празника славянско име. То също означава белота и слава. Жените, които са наричани с него са романтични, последователни и открити отношенията със заобикалящите ги хора. Те са много проспериращи и инициативни.

Друго характерно за притежателките на снежните имена са изтънченият усет към красота, богатата душевност, изключителна склонност към изкуства и артистични дарби. Те са много позитивни, комуникативни, интуитивни и очарователни. Те са личности, търсещи равновесие и баланс, както в природата, така и с хората. Те с лекота достигат пълна хармония, душевност и комфорт.

Имениците на 14 декември са интуитивни и много комуникативни. Те са не само позитивни личности, но и очарователни хора, търсещи непрестанно баланс и равновесие с природата и своето обкръжение. Носителите на тези имена с лекота достигат душевен мир и физически комфорт.

Предсказанията за 14-то декември са, че ако не вали на този ден, няма нито капка дъжд и нито снежинка ще се радваме на хубаво време в новата година. Дори ако тогава грее слънце, то хубавото време ще трае дълго.
На този ден има толкова много дами с имена на снежна чистота и белота, които очакват да бъдат поздравени.