Изнасилване по списък, сваляне на гащи, натиск, нежелани целувки и педложения за секс. Това са само част от фактите, изнесени от служители на британски подводници по зафорящ се сексскандал. Командващият Британския кралски флот обяви разследване, след като няколко лица подадоха сигнали за широко разпространен сексуален тормоз срещу жени служителки на подводници. Вестник „Daily Mail” публикува история, базирана на интервю със Софи Брук, която е бивш военноморски лейтенант.

Тя описва “постоянна кампания на сексуален тормоз”, включваща мъже от екипажа, съставили “списък за изнасилване” на свои колежки. По думите й мъжкото началство се обръщало към нея с непристойни изрази и пъхало пениса си в джоба й.

Тя е разбрала, че била шеста поред в списъка на жените от екипажа, които първи подлежали на изнасилване случай на катастрофа.

Женен колега пък си свалил гащите пред нея.

Публикацията също цитира две неназовани подателки на сигнали, които подкрепят нейния акаунт. Една служителка разкри пред “Daily Mail”, че докато спала, е била сексуално нападната от мъж от по-висок ранг, който се нахвърлил да я целува. Тя твърди също, че един старши офицер я е ударил с юмрук в бъбрека.

Друг пък е оставил в каютата й голи снимки на моделки и монети от 50 пенса с явното намерение тя да извърши сексуален акт в замяна. Други жени твърдят, че често са били карани да извършват сексуални действия, били са удряни с клипбордове и химикалки или по тях се крещяло. Твърди се, че злоупотребите се случвали над десетилетие, след като през 2011 година беше премахната забраната за набиране на жени.

Командващият флота, първият морски лорд Бен Кий заяви за вестника, че е призовал за разследване и е “дълбоко разтревожен” от “отвратителните” твърдения.

„Сексуалното насилие и тормоз нямат място в Кралския флот и няма да бъдат толерирани“ и всеки, който бъде признат за виновен, „ще бъде подведен под отговорност“, независимо от ранга му, увери Кий.

Пенсиониран контраадмирал от флота Крис Пари каза пред BBC, че проблемът е отражение на състоянието на обществото.

„Страхувам се, че част от сексуализираното поведение,

което виждаме на нормалното работно място, се пренася и в подводниците“, заяви той.

Ема Нортън, директорка на Центъра за военно правосъдие, благотворителна организация, която предоставя правна помощ на жертви на тормоз, изтъкна пред телевизия „Sky News”, че само около 10% от жените, които са преживели сериозен тормоз в службата, подават официална жалба, защото „нямат вяра, че ще получат някакво правосъдие или справедливо изслушване”. Нортън добави, че Кралският флот не е предприел действия по многократните препоръки за по-голям независим надзор на подобни оплаквания.

По официални данни към 2019 г. жените са 1% от персонала на подводния флот.  bg-voice.com