„ИЗКУСТВО ПО ДОБРУДЖАНСКИ” УЧИ ДЕЦАТА НА РОДОЛЮБИЕ

0
1022

Деца от вторите класове на СУ „П. Р. Славейков” се включиха в различни увлекателни етно-работилници по проект „Изкуство по Добруджански“ и се забавляваха и учиха на родолюбие. Екипът на Уайс Мен Клуб Добрич се бе погрижил да осигури множество материали на малките. Чрез забавни работилници, интересни индивидуални и групови задачи, разговори и игри децата изучаваха фолклора на своите деди. Забавни ателиета по приложни изкуства увлякоха малките, които развихриха своя талант и сръчните им ръчички в поредица от паралелни работилници твориха красота от пластилин, от даровете на природата и куп специално набавени от екипа на ИМКА приложни материали.

Целта на ателиета е децата да развиват своите умения и чрез интересни за тях занимания да се възроди фолклора на Добруджа. Децата не само научават повече за своя град и етно-културните особености на добруджанската област, но и придобиват практически умения по приложни изкуства, които могат да прилагат цял живот. С тази инициатива се цели да се насочи детската енергия в позитивна насока и дела и да ги научи да обичат родния край и неговата специфика.
„Свидетели сме на тенденции на отдалечаване от традициите, обичаите и фолклора, което след себе си и отчуждаване и непознаване на родния край. Децата в града са далече от изкуството на своите деди и от фолклора на Добруджа, въпреки че растат в сърцето на Добруджа. Насочихме се към най-малките, тъй като именно в тази възраст децата учат бързо и опознават света и родината  непосредствено. Дадохме такова име на проекта си, защото всички дейности са свързани с родното, твори се от и за деца Добруджанчета, а накрая детското изкуство по Добруджански ще стане достояние на широката общественост чрез изложба с най-добрите творби на деца, които ще покажем в сградата на Общината. В днешно време за някои е немислимо да се използват пуканки, боб, леща, царевична шума и др. за декорации и украшения. В нашия проект те са не само плод на родната Добруджа, но и съществен елемент в творчеството по добруджански и децата го доказаха.“, сподели Председателят на Уайс Мен клуба, Румяна Куцарова.
Проектът е подкрепен от Община Добрич по Програма за финансиране на гражданските инициативи в полза на местната общност и съфинансиран от Уайс Мен Клуб Добрич. НДТ