• “Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари”, пише Андон Балтаков

“Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари”.Това

съобщи генералният директор на БНР Андон Балтаков в писмо до служителите.

“За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията.
Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък.

Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията.

Желая на всеки един от Вас успех и просперитет”, допълва директорът.

https://blitz.bg/

************

Причините за ненадейното оттегляне на Балтаков са няколко, те са значими и обясними:

 

Първата.

Преди месец-два шефът на БНР е блъснал колоездач в Благоевград. Той е пътувал със служебен джип, а при удара колоездачът буквално е бил хвърлен върху предницата на автомобила.

В резултат на това предното стъкло на автомобила на БНР е било счупено, а велосипедистът е бил откаран в болница с тежки наранявания. Инцидентът е бил потулен от МВР.
С това не свършват нарушенията на Балтаков. Той е пътувал с американската си книжка, която не важи за територията на Европейския съюз. Шефът на националното радио не е поел отговорност, а е избягал от произшествието и се е скрил в тамошното радио, при сестра си.
След избирането на Соня Мочилова за член на СЕМ това е щяло да бъде извадено и на Балтаков е препоръчано сам да си подаде оставката, научи Епицентър.бг.

 

Второ.

Както е известно, Балтаков не отговаря на 3 изисквания за заемания от него пост: недостатъчен трудов стаж, недостатъчен стаж за заемане на ръководен пост и притежаване на фирма в момента на кандидатстването и постъпването на поста като генерален директор на БНР.
Всички тези обстоятелства бяха известни и на него, и на СЕМ, както и неистинността на подадените от него декларации по този повод, че не е в конфликт със закона. И въпреки това беше избран за директор на националното радио.

 

Трето.

Предстои промяна на закона за БНР, БНТ и БТА.  Това означава прекратяване на мандатите на генералните директор на тези институции и избори на нови ръководства. С оставката си Балтаков просто изпреварва събитията.

http://epicenter.bg